Gisseldramaet mot løsning

Intense forhandlinger det siste døgnet har gitt resultater. De åtte jugoslaviske gislene som sitter fanget hos UCK-geriljaen i Kosovo blir trolig satt fri i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er inngått en avtale med UCK-geriljaen om en snarlig løslatelse av de åtte jugoslaviske soldatene, sier OSSE-formann Knut Vollebæk. Fangene blir trolig satt fri i morgen, kunngjorde OSSE i kveld.

- Et viktig møte med tilknytning til den nåværende situasjonen vil finne sted i morgen klokken 10.00 mellom internasjonale representanter og høytstående UCK-offiserer i landsbyen Gornje Obrinje, vest for Glagovac, heter det i en uttalelse fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

En vestlig representant sier at møtet ventelig vil bety at de jugoslaviske soldatene som har vært fanger hos den kosovoalbanske geriljaen, blir overlevert.

Avtale

Tidligere i kveld kunne utenriksminister Knut Vollebæk fortelle at det var oppnådd en avtale om utlevering av fangene.

- Jeg har vært i kontakt med begge både UCK-geriljaen og jugoslaviske sider. Forhandlingene er avsluttet. Løslatelsen vil finne sted snart, men jeg vil ikke gå i detaljer, sa Vollebæk på en pressekonferanse i Pristina.

Det er en betingelsesløs frigivelse av de åtte UCK har gått med på. Frigivelsen er ikke ledd i noen utveksling med kosovoalbanske fanger i serbiske fengsler, slik geriljaen tidligere har krevd.

Siden fredag

De åtte soldatene ble tatt til fange av den kosovoalbanske geriljaen fredag kveld og ble påskudd for en voldsom opptrapping av det serbiske militære nærværet i Kosovo. Et stort antall stridsvogner og tungt artilleri ble brakt inn i området sammen med store mengder soldater og politi. Jugoslaviske myndigheter har truet med kraftige aksjoner om ikke fangene ble satt fri og flere ganger sagt at fristen er utløpt.

I møtet med Jugoslavias president og sterke mann, Slobodan Milosevic, fikk Vollebæk mandag likevel tilsagn om ytterligere tid for å få en avtale om frigivelse i havn.

At åtte offiserer og menige er blitt holdt fanger av geriljaen, har vært et kraftig prestisjenederlag for myndighetene i Beograd. Selv om fangene settes fri, er det frykt for represalier.

(NTB)