Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gisseldramaet som rystet verden

HJELMELAND (Dagbladet): I nærmere 12 timer holdt den desperate tobarnsfaren i Ryfylke hele Norge på pinebenken og skapte en nyhet som gikk verden over. Slik foregikk gisseldramaet:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka har passert 11.00 en mandag morgen i fredelige Hjelmeland, ei bygd på knapt 3000 sjeler i Ryfylke. Da kommer en mann med hagle inn i barnehagen.

Den 39 år gamle mannen er desperat etter å ha tapt en bitter kamp om samværsretten til sine barn. Han truer med å sprenge alle sammen i lufta dersom de ikke gjør som han sier.

Alle i et rom

39-åringen stuer alle inn i et rom. Så ringer han politiet og forteller hva han har gjort.

Klokka 11.30 er Stavanger politistasjon og to lensmannskontor i hektisk aktivitet.

Lensmennene rykker ut for å sperre området rundt barnehagen, og væpnede forsterkninger sendes etter fra Stavanger. Etter et par timer ser Ryfylke-bygda ut som reine Nord-Irland, med kamuflerte snikskyttere og antiterrorpoliti. Inne sitter en mann med hagle og leker med ungene han har kidnappet.

- De fikk leke og spise vafler. Da forsto jeg at det ikke var så alvorlig likevel, sier Marianne Nising (31), mor til fire og et halvt år gamle Sandra, et av mannens gisler.

Samtidig har kommunen etablert to krisesentre for pårørende. Der møtes mødre og fedre. Noen er sinte, noen er hysteriske. Det gråtes og trøstes.

Klokka 14.30 er et samlet norsk pressekorps på plass, og telefonene begynner å strømme inn fra hele verden. BBC, CNN, tysk radio - og en japansk tv-stasjon dekker saken.

Politiet i Stavanger er hele tida på telefonen med 39-åringen.

Klokka 15.00 kommer det første lettelsens sukk utenfor barnehagen. Tre barn og en ansatt slippes ut. En drøy halvtime etter løslater han 17 nye barn og sju ansatte.

- Jeg håper jeg ikke har oppskaket dere for mye, er tobarnsfarens siste ord før han slipper dem ut i friheten. Hele tida lar han puljer av unger få leke ute i sola.

39-åringen har stilt ett ufravikelig krav: Han vil ha Tor Erling Staff som advokat. Staff ankommer utpå ettermiddagen, men nye forhandlinger må til før politiet lar advokaten slippe inn i barnehagen.

Per Ståle

Staff er innenfor døra like etter klokka 20.00.

Så kommer Per Ståle Lønning på banen. 20.35 er gisselmannen direkte inne på TV2 og forklarer hvorfor han tok 35 gisler i en barnehage. Fortsatt er to voksne og de fem minste barna inne i barnehagen.

22.10: De siste blir løslatt, og mannen overgir seg til politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling