Gisselet kom hjem

Dramatisk løslatelse i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ: Gissel ble løslatt - skutt av amerikanske soldater

(Dagbladet.no): Noen timer etter den dramatiske løslatelsen i Irak i går, kom en sliten Giuliana Sgrena hjem til Roma, Italia i dag.

I går overlevde hun så vidt da amerikanske soldater tabbet seg ut og skjøt mot bilen de satt i. Den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept.

Journalisten fra den kommunistiske, italienske avisa Il Manifesto har vært i fangenskap i en måned. Hun ble kidnappet da hun intervjuet personer ved en moské. Kidnapperne offentliggjorde senere en video der Sgrena ba for livet sitt og oppfordret regjeringen til å trekke ut sine 3.000 italienske tropper fra Irak. Hendelsen vakte sterke reaksjoner i Italia. En halv million mennesker marsjerte i Roma og krevde Sgrena løslatt. I går skjedde det altså - svært dramatisk.

Til sykehus

I dag ble kvinnen ble møtt på flyplassen av blant andre statsminister Silvio Berlusconi, melder AP.

Familie og militærpoliti hjalp Sgrena ombord i en ambulanse som fraktet henne til sykehus for å operere kragebeinet, som ble skadd da amerikanerne skjøt.

Ifølge broren, Ivan Sgrena, er journalisten glad for å være hjemme, men svært lei seg for at løslatelsen kostet Calipari livet. Etterretningsagenten skal ba blitt drept da han kastet seg over Sgrena for å beskytte henne mot skuddene.

Det tidligere gisselet skal ha fortalt kollegaene i avisen at kidnapperne aldri behandlet henne dårlig. Det skriver det italienske nyhetsbyrået ANSA.

- Giuliana har det relativt bra. Jeg fortalte henne om alt folk har gjort for henne, og hun fortalte litt om sine opplevelser, sa han hennes kollega Pier Scolari til nyhetsbyrået.

Bush beklaget

Ifølge det amerikanske forsvaret var årsaken til gårsdagens skyteepisode at bilen hun satt i satte opp farten i det den nådde et amerikansk sjekkpunkt. De sa de forsøkte å advarer sjåføren, men en misforståelse skal ha oppstått. Amerikanerne tok Sgrena med til sykehus i Baghdad etter uhellet.

USAs president George W. Bush skal ha ringt Berlusconi og beklaget det som skjedde.

KOM HJEM: Giuliana Sgrena ble skutt under løslatelsen fra kidnapperne i går - i dag kom hun hjem til Italia.