Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gisselet Lorenzo (49) drepte vakta med machete og rømte

Har vært gissel på Filippinene i to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sveitsiske naturfotografen Lorenzo Vinciguerra (49) har i to år vært gissel hos den filippinske islamistiske opprørsgruppa Abu Sayyaf. I dag klarte han å rømme ved å drepe vakta med hans egen machete, melder The Guardian.

- Jeg er svært takknemlig overfor alle sivile og militære som har brakt meg i sikkerhet og behandler meg så bra, sier 49-åringen til nyhetsbyrået Reuters (se video).

Fotografen sier han forventer å feire jul med familien.

Trefning Vinciguerra ble kidnappet i februar 2012, mens han var på fotooppdrag i øylandet, som overveiende er katolsk, men som har en muslimsk minoritet i sør. Da leiren han ble holdt i ble angrepet av det filippinske militæret, så han sitt snitt til å flykte, forteller oberst Allan Arrojado, øverstkommanderende på øygruppa Sulu.

Under skuddvekslingen angrep han vakta, fikk kontroll på macheten og hogg mannen i halsen. Deretter løp han i sikkerhet mens han ble skutt på av andre opprørere, forteller oberst Arrojado. Han pådro seg skader i kjeven i basketaket.

Også en nederlansk kollega av Vinciguerra, 52-årige Ewold Horn, ble holdt fanget i den samme leiren. Vinciguerra forteller at han ba medfangen om at han også skulle benytte sjansen til å komme seg unna, men at Horn var for syk til å flykte.

- Han har problemer med ryggen og tennene, og ønsket å bli, sier fotografen.

Fem drept Hva som er skjedd med Horn, vites ikke. Vinciguerra er likevel sikker på at han blir behandlet bra av opprørerne.

- Nå er han den eneste som er igjen, sier 49-åringen, som ligger på et militærsykehus.

Oberst Arrojado opplyser at fem opprørere ble drept og sju skadd i trefningen.

Det filippinske militæret innledet i oktober en offensiv mot Abu Sayyaf, etter at gruppa løslot to tyskere fra fangenskap. Fremdeles holdes flere filippinske og utenlandske gisler av de ulike opprørsgruppene sør på Filippinene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media