Gisselkrig i Irak

Ingen vet hvem som blir gisler neste gang. Japan holder pusten for sine tre drapstruede landsmenn i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld meldte nyhetsbyråene at sju kinesiske statsborgere som har vært holdt som gisler, skal være løslatt. Samtidig meldte den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera at 11 russere skal være kidnappet. Tallet er nå justert til åtte russere.

Fortsatt er skjebnen uviss for savnede fra flere ulike land som fryktes fanget av bander i Irak.

I Japan la demonstranter og media stort press på statsminister Koizumi for å komme gisseltakerne i møte. Gråtende pårørende bønnfalt de brutale gisseltakerne om å slippe deres kjære fri. De tre, Noriaki Imai (18), som drev med frivillig arbeid, bistandsarbeideren Nahoko Takato (34) og kameramannen Soichiro Koriyama (32), holdes fanget av ei gruppe som kaller seg Mujahedin-brigaden. De ble tatt da de reiste fra Jordan til Bagdad, på det som har utviklet seg til en røvervei.

Nytt med gisler

Gisseltakerne har truet med å brenne japanerne levende dersom ikke Japan trekker styrkene sine ut av Irak. Det er blitt satt flere frister, men i går kveld var de ennå ikke løslatt.

I går kom det meldinger om at to tsjekkiske fjernsynsjournalister var savnet, i tillegg til to amerikanske forretningsmenn og den amerikanske lastebilsjåføren Thomas Hamill (43). TV-stasjonen Al-Jazeera meldte seint i går at 11 russere er kidnappet, men opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

- Å ta gisler er nytt. Men logikken er ikke ny. For geriljakrigen går ut på å angripe sivil tilstedeværelse og dem som skal bygge opp Irak igjen.

Dette gjør det vanskelig for dem som vil delta sammen med amerikanerne. Gisseltakerne vil sende beskjed til dem som har soldater i Irak, og til bistandsorganisasjoner og selskaper i Irak og gjøre dem veldig engstelige for å dra, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Ny dimensjon

Han tror ikke det er én samkjørt gruppe som står bak alle gisseltakingene.

Trude Falch i Norsk Folkehjelp er trolig blant de siste norske hjelpearbeiderne som er igjen i Irak. Hun og familien bor i Sulaymaniya i Nord-Irak, og synes gisseltakingen er skremmende.

- Det er allerede slik at vi legger restriksjoner på egen reisevirksomhet. Men det er klart at gisseltakingen tilfører enda en ny dimensjon til trusselbildet i Irak. Gisseltakingen er en form for terrortrussel, og det bidrar til å skremme, sier Falch.

- Føler du at du som nordmann kan være utsatt?

- Jeg tror gisseltakingen er ganske tilfeldig. Men vi følger situasjonen nært og prøver å fange opp om det er indikasjoner på at uroen brer seg, sier Falch.

Hun sier at situasjonen er rolig i nord, men at mange blir nervøse når de ser at hjelpearbeiderne drar.

Blodig uke

Det som blir kalt den stille uke her hjemme, har vært den blodigste og mest voldelige i Irak for amerikanerne siden Saddam falt for et år siden.

Amerikanerne har slåss på to fronter: mot tilhengerne til den unge sjialederen al-Sadr i Sør-Irak, og mot ulike opprørsgrupper i de sunnimuslimske områdene rundt Bagdad.

Ifølge forsker Henrik Thune har sjiagruppa i sør og opprørerne i Fallujah ulikt utgangspunkt. Men de har felles at de ønsker amerikanerne vekk.

- Hva skjer framover?

- Det er vanskelig å si, men amerikanerne må snart begynne å svare på hvordan de skal komme i mål til 30. juni, når makten skal overføres. Det er ikke klart hvem som skal ta over, sier Thune.

Thor Helge Moen, kontingentsjef for de norske styrkene i Basra, sier at de ikke er redde for kidnapping, og sier at det har vært svært stille i Basra de siste to dagene.

FANGET: Gisseltakerne har truet med å brenne de tre japanerne Noriaki Imai (18), Nahoko Takato (34) og Soichiro Koriyama (32) levende dersom ikke Japan trekker styrkene sine ut av Irak. Det er blitt satt flere frister, men seint i går kveld var de ennå ikke løslatt.
TATT: Ingen har hørt noe fra Thomas Hamill etter at disse bildene ble vist sist fredag.
LØSLATT: Briten Gary Teeley jobbet for et vaskefirma da han ble kidnappet. I går ble han løslatt.