Gisselkrisen i Irak stadig mer tilspisset

Tallet på utenlandske sivile som er meldt savnet i Irak, øker for hver dag som går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag var 40 personer fra tolv land rapportert savnet eller bortført. Flere land ber nå sine statsborgere om å reise ut.

En fransk journalist er den foreløpig siste utlendingen som er blitt bortført i Irak.

Alexandre Jordanov i den franske TV-stasjonen CAPA ble kidnappet utenfor Bagdad, opplyste sjefen for stasjonen tirsdag kveld.

Tirsdag viste den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera bilder av fire tilfangetatte italienere som jobber for det amerikanske sikkerhetsselskapet DTS.

I en uttalelse som ble lest opp på Al-Jazeera krever gisseltakerne, som skal tilhøre en gruppe som kaller seg Mujahideen-brigaden, at Italia trekker sine soldater ut av Irak.

- Italias myndigheter må gi garantier om å trekke ut styrkene og fastsette et tidspunkt for løslatelsen av muslimske geistlige i Irak, heter det i uttalelsen.

Mujahideen-brigaden skal også stå bak bortføringen av tre unge japanere.

Gisseltakerne hevder også at italienerne ble tatt til fange i den sunnimuslimske byen Falluja, der hundrevis av mennesker er blitt drept i sammenstøt og luftangrep den siste uken.

Kamper

Til tross for våpenhvilen, som var ment å gjelde til tirsdag kveld, brøt det ut kamper i Falluja også tirsdag. Minst ni irakere og en amerikansk soldat ble drept. Rundt 40 irakere ble såret.

- Det er flere kvinner og barn blant de sårede, opplyser en irakisk lege på en klinikk i Falluja.

Amerikanske krigsfly skjøt mot flere mål i Falluja tirsdag kveld. Det kom også til sammenstøt på bakken i den beleirede byen, rapporterer nyhetsbyrået AFPs korrespondent i byen.

Én amerikansk soldat ble drept og sju andre såret i sammenstøt utenfor Falluja tirsdag, ifølge den amerikanske hæren. Det skjedde etter at et amerikansk militærhelikopter var blitt beskutt og måtte nødlande tirsdag morgen.

Sjefen for den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak, Paul Bremer, samt medlemmer av det irakiske styringsrådet og representanter for innbyggerne i Falluja forhandler om en varig stans i krigshandlingene.

Uviss skjebne

Skjebnen til de tre japanerne som ble tatt til fange torsdag, var tirsdag fortsatt uviss. Mujahideen-brigaden har truet med å brenne de tre levende dersom ikke Japan trekker ut 550 soldater fra byen Samawa i Sør-Irak. To av de tre gislene er frivillige hjelpearbeidere på henholdsvis 18 og 34 år, mens den tredje er en 32 år gammel fotojournalist.

Japan statsminister Junichiro Koizumi nekter å gå med på kravet, men gjentok tirsdag løftet om å gjøre det han kan for å redde gislene.

- Vi må holde hodet kaldt og handle med varsomhet, sa Koizumi.

Ifølge japanske diplomater har det ikke vært framgang i forhandlingene med gisseltakerne.

I tillegg er ni amerikanere, blant dem to soldater og sju ansatte i selskapet Kellogg, Brown and Root, tre tsjekkiske journalister, en canadier av syrisk opprinnelse og en arabisk israeler meldt savnet eller kidnappet. De to siste skal være bortført av en gruppe som kaller seg Ansar al-Din.

Åtte russere og ukrainere som mandag ble kidnappet i Irak, ble imidlertid satt fri tirsdag, opplyser Russlands energidepartement.

Trekker seg ut

Tirsdag gikk både Frankrike og Portugal ut med sterke anbefalinger til sine landsmenn om å forlate Irak og advarte folk mot å reise til landet. Også Storbritannia, USAs mest trofaste allierte i Irak, advarer nå mot å reise til Irak.

Det største russiske entreprenørselskapet i Irak, Tekhpromexport, som jobber med en rekke gjenoppbyggingsprosjekter, kunngjorde tirsdag at det trekker ut hele staben på 370 personer fra Irak på grunn av risikoen for nye gisselaksjoner.

Et annet selskap, Interenergoservis, har ennå ikke tatt en beslutning om å evakuere de om lag 200 ansatte som befinner seg i Irak, opplyser direktør Aleksandr Rybinksij til russisk fjernsyn.

Kan forsvare seg

De mange bortføringene i Irak de siste ti dagene har ikke hatt noen dramatiske følger for arbeidet til de norske soldatene i Basra-området.

- Situasjonen blir vurdert fortløpende, sier presseoffiser Thom Knutstad i Forsvarets fellesoperative tjeneste på Jåttå i Stavanger til NTB. Forsvaret er i kontakt med Basra flere ganger daglig, og ifølge Knutstad har de rundt 150 norske soldatene og ingeniørene i Basra i Sør-Irak det bra, men unngår urolige områder.

- Bortføringer av det omfanget vi ser nå er noe nytt, men det har ingen dramatisk innvirkning på den norske kontingenten. Oppdraget er jo det samme som før, og vi gjør små håndgrep for å kunne løse det uten å utsette oss for mer risiko enn nødvendig, sier han.

(NTB)

Den arabiske TV-stasjonen Al-Jazeera viste tirsdag bilder av fire sivile italienere, som ble bortført mandag. De fire mennene måtte vise fram passene sine for fjernsynskameraene. Bak gislene står maskerte og bevæpnede opprørere fra en gruppe som kaller seg Mujahideen-brigaden. (Breddebilde)

Åtte arbeidere fra det russiske energiselskapet Interenergoservis ble tirsdag satt fri, etter at de mandag kveld ble bortført fra villaen der de bor i Bagdad. (Breddebilde)

En liten irakisk jente vinker til japanske soldater i den sørirakiske byen Samawa tirsdag. (Breddebilde)