- Gisselmannen er fortsatt farlig

STAVANGER (Dagbladet): Politiet tror at gisseltakeren fra Hjelmeland fortsatt kan være farlig for sine omgivelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener også herredsretten, som i går fengslet mannen for nye åtte uker. Den 39 år gamle mannen, som holdt 25 barn og 10 ansatte fanget i barnehagen 15. mai, hevder at han har roet seg ned etter hendelsen. Siktedes forsvarer, Tor Erling Staff, mener han burde blitt løslatt.

Voldtekt

Politiet er av en helt annen oppfatning. De viser til at mannen ikke bare har tatt gisler, men også er tiltalt for vold, voldtekt og trusler mot ekskona.

- Alle hendelsene har tilknytning til barnefordelingssaken og hans forhold til ekskona. Så lenge disse forholdene er uavklart, mener vi det er fare for gjentakelse av straffbare handlinger. Vi vil be om at han blir fengslet helt til han skal i retten, sier politijurist Rune Høgberg ved Stavanger politistasjon.

Og så langt er retten helt enig med ham.

Det vakte sterke reaksjoner da gisseltakeren kort tid etter pågripelsen vendte tilbake til bygda for å skjøtte gården sin. Mannens ønske om å bo videre i Hjelmeland ble heller ikke godt mottatt. Nå puster folk lettet ut.

- Fengsling best

- Jeg tror videre fengsling er det beste både for ham og lokalmiljøet. Han har brutt atskillige barrierer i forhold til folk i bygda, og det kunne oppstått uheldige situasjoner dersom han kom tilbake nå, sier Atle Helljesen.

Han er bistandsadvokat for barnehagebarnas foreldre og synes det er helt naturlig at mannen holdes bak lås og slå.

- En flykaprer ville aldri blitt satt fri før rettssaken, og jeg kan ikke se at dette skal være forskjellig, sier Atle Helljesen.