Gisseltaker forklarer seg

STAVANGER (Dagbladet.no): - Jeg vil at retten skal forstå hva som gikk rundt i hodet mitt, sier 39-åringen. Han forklarer i dag hvorfor han tok 26 barn og 10 barnehage-ansatte i Rogaland som gisler i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen erklærte seg i dag ikke skyldig på alle tiltalepunkter da rettssaken startet i Ryfylke herredsrett i Stavanger. 40-åringen er tiltalt for voldtekt og vold mot sin tidligere kone, i tillegg til en rekke straffbare handlinger i forbindelse med gisseltakingen i Rogaland i mai.

Dagen er satt av til hans forklaring. I ettermiddag fortsetter han på livshistorien sin, for å forklare hva som drev ham til å handle så drastisk. Han mistet omsorgsretten til sine to sønner etter at ekskona anklaget ham for voldtekt.

- Gisseltakingen var en siste desperat handling fra en far som ikke fikk være sammen med sine sønner, sier hans forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

39-åringen har hele tida nektet for voldtekts-anklagene. Rettspsykiaterne konkluderer med at han er tilregnelig, noe Staff tviler på.

- Min klient var i en akutt situasjon. Det er en rekke formildende omstendigheter i denne saken, sier Staff.

De ansatte og flere av familiene som ble berørt av gisselsituasjonen, sliter fremdeles med ettervirkninger av hendelsen da mannen holdt barna og de ansatte fanget i til sammen 12 timer.

For den tiltalte har også månedene etter gisseldramaet vært vanskelige.

- Han føler han er blitt revet inn i en veldig vanskelig situasjon. Ikke minst er det forholdet til hans to sønner som har preget tankene hans i månedene i varetektsfengsel, sier Staff til NTB.

Det er satt av to uker til rettsforhandlingene. Dagbladet.no følger saken.