Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gisselsituasjon i Frankrike

Gisseltaker skutt av politiet: - Han er en IS-soldat

Tre skal være drept og flere såret på et supermarket sør i Frankrike. Politiet knytter tre skyteepisoder i Sør-Frankrike i dag opp mot hverandre og kaller det terrorhandlinger.

GISSEL: Flere er drept etter en gisselsituasjon på et kjøpesenter sør i Frankrike. Foto: AFP PHOTO / ERIC CABANIS
GISSEL: Flere er drept etter en gisselsituasjon på et kjøpesenter sør i Frankrike. Foto: AFP PHOTO / ERIC CABANIS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
GISSEL: En mann har tatt gissler inne på et supermarked i Sør-Frankrike. Foto: LA VIE A TREBES/via REUTERS
GISSEL: En mann har tatt gissler inne på et supermarked i Sør-Frankrike. Foto: LA VIE A TREBES/via REUTERS Vis mer

(Dagbladet): Like etter klokka 11.30 fredag meldte fransk politi at det var løsnet skudd og tatt gisler på et supermarked i Trèbes, Sør i Frankrike.

Minst tre personer ble drept og flere såret i angrepet. En av de sårede er en politimann, melder AFP.

Til sammen har det vært tre angrep i dag, og politiet mener den samme mannen står bak. Først ble en mann skutt og drept under en bilkapring i byen Carcassonne, før det ble skutt mot en gruppe på fire politifolk som var ute på joggetur. En politimann ble skadd i skulderen.

Like etterpå fant gisselsituasjonen sted, og politiet mener samme mann står bak alle.

Gjerningsmann skutt

Den 26 år gamle Redouane Lakdim, opprinnelig fra Marokko, ble skutt og drept av politiet i en aksjon fredag ettermiddag, etter å ha holdt flere gisler i et supermarked i byen Trèbes, sør i Frankrike. Flere ble drept i gisseltakingen.

- Personen som utførte angrepene i Trèbes i Sør-Frankrike er en IS-soldat og han utførte operasjonen etter en oppfordring om å angripe stater i den internasjonale koalisjonen som er mot IS, heter det i en uttalelse fra propagandaorganet Amaq.

Lakdim krevde at Salah Abdeslam, tiltalt for terrorangrepene i Paris i november 2015, skulle løslates, ifølge tv-stasjonen BFMTV. Han skal også ha sagt at han var en del av IS.

- Terrorhandling

-Vi forventer dessverre å finne flere ofre, sa en sikkerhetskilde til AFP tidligere fredag ettermiddag.

Fransk påtalemyndighet opplyste at gjerningsmannen på supermarkedet hevdet å tilhøre IS, og ifølge vitner skal mannen ha ropt at «jeg er en IS-soldat».

KRAV: Gisseltakeren skal ha et krav om at Salah Abdeslam (bilde), som var en av mennene fra Paris-terrorer, slipper løs. Foto: AFP PHOTO / POLICE NATIONALE / DSK
KRAV: Gisseltakeren skal ha et krav om at Salah Abdeslam (bilde), som var en av mennene fra Paris-terrorer, slipper løs. Foto: AFP PHOTO / POLICE NATIONALE / DSK Vis mer

Frankrikes statsminister, Édouard Philippe, gikk ut og omtalte situasjonen som «svært alvorlig».

-Gisselsituasjonen ser ut til å være en terrorhandling. All informasjon vi har peker mot et terrorangrep, uttalte Philippe.

Krav om løslatelse

Det pågikk lenge forhandlinger mellom politiet og den væpnede gjerningsmannen på supermarkedet.

Det var lenge uklart hvor mange gisler som befant seg inne i bygningen, men ifølge Reuters skal det ha vært totalt åtte gisler.

Skutt og drept

Etter flere timer, rundt klokka 14.45 meldte franske medier at gisseltakeren var skutt og drept av politiet.

Bilen som ble brukt av mannen som skjøt mot politiet, skal ha blitt funnet på parkeringsplassen ved supermarkedet i Trèbes.

GISSEL: Gisselsituasjonen foregår i byen Trèbes, sør i Frankrike. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
GISSEL: Gisselsituasjonen foregår i byen Trèbes, sør i Frankrike. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!