Gisseltakere truet med å begynne henrettelser

Moskva holdt pusten og ba om at de 700 gislene måtte få leve. Samtidig sa de tsjetsjenske opprørerne at de ville drepe gisler i løpet av kvelden hvis kravene deres ikke ble innfridd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en mekler skal gisseltakerne ha truet med å begynne drapene klokka 20.00 norsk tid. En drøy time senere var det imidlertid ikke kommet meldinger om drap inne fra teateret.

Ifølge andre meldinger skulle fristen utløpe lørdag morgen. Det er et mannlig gissel inne i teaterbygningen i Moskva som har sagt dette på telefon til datteren. Teaterets administrasjon offentliggjorde følgende sitat fra telefonsamtalen: -Fristen løper ut lørdag ved daggry. Da vil henrettelsene begynne. En talsmann for den russiske regjeringen, Alexander Matsjevskij, bekreftet truslene, men sa de var «overdramatisert og overdrevet».

Rolige og målbevisste

Gisseltakerene har til nå fremstått som svært rolige og målbevisste. Fredag kveld ytret de også ønske om å forhandle med en representant for president Vladimir Putin. Omtrent samtidig ble ytterligere fire gisler sluppet fri.

Putin sa tidligere fredag at han er åpen for kontakt med gisseltakerne og at det viktigste er å redde gislenes liv.

Russiske myndigheter tilbyr de tsjetsjenske gisseltakerne fritt leide mot at alle gislene løslates. Gisseltakerne krever imidlertid at Russland trekker alle styrker ut av Tsjetsjenia og stanser krigen der.

Gjenopptok mekling

Fredag kveld gjenopptok to meklere, den kvinnelig journalisten Anna Politkovskaja og parlamentarikeren Aslambek Alskhanov, samtalene med gisseltakerne. To representanter fra Den internasjonale Røde Kors-komitéen fulgte de to inn i bygningen, melder nyhetsbyrået Interfax.

Samtalene tidligere på dagen førte til at opprørerne tillot levering av mat og vann til gislene.

Politkovskaja ble involvert i forhandlingene etter ønske fra gisseltakerne. Politkovskaja i avisen Navaja Gazeta har gjort seg svært upopulær hos russiske myndigheter på grunn av skildringene i en rekke kritiske reportasjer hun har skrevet fra krigen i Tsjetsjenia.

Russiske myndigheter vil la de tsjetsjenske gisseltakerne gå hvis de løslater alle gislene, opplyste sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Nikolai Patrusjev, etter et møte med Putin fredag ettermiddag.

Russiske medier hudfletter myndighetene for at sikkerhetstjenestene ikke klarte å stanse gisseltakerne før de slo til i hjertet av den russiske hovedstaden.

Barn løslatt

Tre representanter for Røde Kors gikk fredag morgen inn i teaterbygningen med organisasjonens kjente hvite flagg, for å forberede løslatelse av 75 utenlandske gisler. Litt før 10.30 norsk tid fulgte de åtte barn ut av bygningen. I tillegg ble sju andre gisler løslatt

Fredag kveld var det stadig ikke tegn til at utlendingene blir løslatt. Det var ei sveitsisk jente blant barna som fikk gå.

Det skal være flere barn igjen i Dubrovka-teateret. En lege som flere ganger har vært inne i salen sa det befant seg mellom 15 og 20 barn under 14 år der.

Blant de utenlandske gislene er fire amerikanere, sju tyskere, to nederlendere, to australiere, en canadier, tre briter, to sveitsere, 23 ukrainere, en bulgarer, tre georgiere, en armener, en moldover og en jugoslav.

- Sta og målrettet

En journalist fra den anerkjente britiske avisen Sunday Times, Mark Franchetti, intervjuet lederen for gisseltakerne torsdag kveld og ser ikke lyst på muligheten for en fredelig løsning.

- Det er svært vanskelig å se hvordan de skal klare å komme fram til et kompromiss. De er veldig sta, de høres svært, svært målrettede ut og gjentar hele tiden at de ikke har tid til forhandlinger, sa Franchetti om intervjuet med Movsan Barajev.

- De har avvist flere russiske forsøk og sier om og om igjen at de er kommet til Moskva for å dø, om de må, og at kravet deres er at krigen i Tsjetsjenia stanses, sa journalisten i et intervju med BBC radio fredag.

Annen akt

Mange av gislene var kommet i teateret onsdag kveld for å hygge seg med en populær musikal om en arktisk ekspedisjon. I mørket under andre akt dukket en væpnet mann opp på scenen, avfyrte skudd i taket og ropte «Stopp krigen i Tsjetsjenia», ifølge løslatte gisler.

- Han kommanderte alle skuespillerne til å sette seg foran stolrekkene. Så kom maskerte kvinner og menn inn. Noen kvinner hadde eksplosiver på kroppen, og truet med å sprenge hele bygningen innen ti minutter hvis politiet forsøkte å storme, forteller tenåringen Denis Afanasjev til BBC.

(NTB-DPA-AFP)

LØSLATT: Fire gisler ble løslatt tidlig i kveld, fortsatt holdes flere hundre fanget.