Gisseltakeren ga seg

HJELMELAND/OSLO (Dagbladet): Klokka 22.12 i kveld måtte gisselmannen gi seg. Han kom ut av barnehagen, og ble kjørt bort av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29 gisler - 21 barn og 8 voksne - er nå satt fri fra Hjelmeland barnehage. Politimester Olav Sønderland sier til NRK at gislene ble satt fri etter gisseltagerens egen vilje.

Mannens eneste konkrete krav hittil skal vært å få komme i kontakt med advokat Tor Erling Staff, og politiet tror at løslatelsen av gislene henger sammen med Staffs ankomst til Hjelmeland tidligere i dag.

To voksne og fem barn holdes fortsatt som gisler i barnehagen. Politiet har i flere tiimer forhandlert sammen med advokatene Tor Erling Staff og Odd Jo Forsell med gisselmannen via telefon. Ved 20-tiden i kveld gikk Staff inn i barnehagen for å møte gisseltageren. Politiet sa tidligere i kveld at de regnet med en snarlig løsning. Det tror Staff også på.

- Jeg tror at saken løser seg snart. Han gidder ikke sitte der inne lenge, sa Staff til NTB ved 20-tiden. Staff har ikke kjennskap til mannen fra tidligere.

Alle de løslatte er bragt til et krisesenter på Hjelmeland barneskole i nærheten.

Meklingsmann

Den kjente forsvarsadvokaten Tor Erling Staff, som nå hjelper politiet med forhandlingene, ble tilkalt som meklingsmann, men skal ikke være tilkalt i egenskap av forsvarer.

- Jeg ble oppringt av Stavanger politidistrikt og spurt om jeg kunne bistå i denne saken. Det eneste jeg vet er at det er tatt gisler i en barnehage og at politiet oppfatter det som ganske dramatisk. Jeg har også skjønt at gisseldramaet har sammenheng med en ulykkelig familiebakgrunn, sa Staff til TV 2, før han satte seg på flyet til Stavanger. SAS holdt tilbake flyet for at Staff skulle komme seg fortest mulig avgårde.

Overfor NRK bekrefter politimester Sønderland at gisseltageren har endel ønsker, men han vil ikke si noe mer om dette. Politimesteren ser svært alvorlig på situasjonen.

- Dette er åpenbart en alvorlig situasjon. Det at barn brukes på denne måten er vi ikke vant til i Norge i det hele tatt, sier han til NRK.

Får leke

De fem barna som fortsatt ikke er løslatt får leke utenfor barnehagebygningen. Mannens mål for gisselaksjonen skal være kvinnen og ikke barna i barnehagen, ifølge Stavanger Aftenblad. Hun skal være oppført som vitne i en voldtektssak mot mannen.

- Kvinnen skal ha ringt ut fra barnehagen og sagt at hun ikke opplever situasjonen som veldig alvorlig, sa vaktsjef Odd Rune Askeland i Stavanger Aftenblad til NRK tidligere i dag.

Mannen er tiltalt for voldtekt, trusler og vold, men møtte ikke opp da rettssaken skulle starte i Ryfylke herredsrett i slutten av forrige måned. Han skal ifølge sin forsvarer ha vært syk, og fremstått som «ustabil».

Krisentre

- Vi har opprettet et krisesenter, sier personalsjef Trygve Fosse i kommunen til Dagbladet :på nettet. Det er på Hjelmeland barneskole like ved barnehagen. Foreldre som har barn i barnehagen blir bedt om å møte her for nærmere informasjon.

Pårørende kan kontakte kommunen på telefonnummer 5175 7000

Tok 35 gisler

Mannen tok i formiddag 35 barn og voksne som gisler i Hjelmeland barnehage i Ryfylke. Politiet fikk melding om saken like før klokken 11.30. De kjenner mannens identitet.

Barnehagen ligger ved en trafikkert vei i nærheten av et boligfelt, en barneskole, ungdomsskole, aldershjem og en idrettshall.

Gisselmannen skal være bevæpnet med hagle og har truet med å sprenge barnehagen. Mannen har forskanset seg på et rom i barnehagen sammen med en kvinnelig ansatt.

DRAMATISK: fem barn og to voksne holdes fremdeles som gisler i Hjelmeland barnehage, den røde store bygningen.
FØLGER MED: Politiet har hele tida barnehagen under oppsikt.
To barn og fire voksne holdes fremdeles som gisler i Hjelmeland barnehage.