HEVDET GISSELTAKER VAR NORSK: Dagbladets reporter i Paris har snakket med Le Point-journalisten Aziz Zemouni som skrev artikkelen som hevdet at én av gisseltakerne ble kalt «nordmannen». Foto: NTB Scanpix
HEVDET GISSELTAKER VAR NORSK: Dagbladets reporter i Paris har snakket med Le Point-journalisten Aziz Zemouni som skrev artikkelen som hevdet at én av gisseltakerne ble kalt «nordmannen». Foto: NTB ScanpixVis mer

- Gisseltakeren kalt «Nordmannen» snakket engelsk til norske gisler

Mye tyder på at terroristen ikke er fra Norge, sier fransk journalist til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Espen Barth Eide fikk på en pressekonferanse i går kveld spørsmål om utenriksdepartementet var kjent med at én av gisseltakerne ved Statoil-anlegget ble kalt «nordmannen».

Barth Eide svarte at de ikke hadde noen indikasjoner på dette. Flere norske medier har imidlertid sitert den franske avisa Le Points artikkel, der det hevdes av overlevende har sagt at en av gisseltakerne ble kalt «nordmannen».

- Snakket engelsk Dagbladets reporter i Paris har snakket med Le Point-journalisten Aziz Zemouni som skrev artikkelen. Ifølge ham er det mye som nå tyder på at den påståtte nordeuropeeren reelt er fra et annet land enn Norge.

- Personen hadde «ansvaret» for de norske gislene, men snakket til nordmennene på engelsk. Mye tyder derfor på at han ikke er norsk, sier Zemouni til Dagbladet.

Dette er i strid med opplysninger blant annet Aftenposten og TV 2 i dag har videreformidlet, om at gisseltakeren skal ha snakket til de norske gislene på et «ikke-engelsk språk».

PST viser til UD Politiets sikkerhetstjeneste kommenterer ryktene om en norsk terrorist slik:

- PST er kjent med den franske artikkelen, men ønsker ikke å kommentere hvordan vi vurderer opplysningene som beskrives i den. All relevant informasjon som PST måtte ha i forbindelse med gisselaksjonen formidles til UD, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakenn i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Et av de løslatte gislene skal ha fortalt at det også var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevdet de.

Da utenriksminister Barth Eide på pressekonferansen i går kveld fikk spørsmål om Le Point-artikkelen, klargjorde han at UD ikke har fått opplysninger som underbygger det oppsiktsvekkende ryktet.

- Det jeg kan bekrefte, er at det blant gisseltakerne er personer fra en rekke ulike land. Vi har per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert, svarte Eide da.  

På en pressekonferanse i dag understreket han på ny at norske myndigheter ikke har noen  indikasjoner om at noen av gisseltakerne var norske.