Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gisseltakeren var psykisk syk

Mannen som sto for det 16 timer lange gisseldramaet i Sydney, var psykisk syk, besatt av ekstremisme og godt kjent for politiet fra før, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse tirsdag morgen etter at dramaet var over, roste han politiet for måten de håndterte situasjonen på, og sa at australierne kan være trygge på at politi og sikkerhetstjenester responderte riktig på denne kontakten med terror.

- Det er ikke noe som er mer australsk enn å stikke innom den lokale kafeen, og det er ikke noe som er mer tragisk enn at folk har mistet livet i den forbindelse, sa Abbott.

- Mannen hadde et langt rulleblad med voldelig kriminalitet, opptatthet av ekstremisme og mental ustabilitet. Under hendelsen forsøkte han å dekke over sine handlinger med symbolikken til dødskulten IS, sa Abbott.

- PSYKISK SYK:  Den 50 år gamle iranskfødte flyktningen Man Haron Monis tok 17 mennesker som gisler i Lindt-kafeen i sentrum av Sydney. Bildet er tatt i forbindelse med en rettssak, der Monis ble dømt for å ha trakassert familiene til australske soldater. Foto: Sergio Dionisio / EPA / NTB Scanpix
- PSYKISK SYK: Den 50 år gamle iranskfødte flyktningen Man Haron Monis tok 17 mennesker som gisler i Lindt-kafeen i sentrum av Sydney. Bildet er tatt i forbindelse med en rettssak, der Monis ble dømt for å ha trakassert familiene til australske soldater. Foto: Sergio Dionisio / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Den 50 år gamle iranskfødte flyktningen Man Haron Monis tok 17 mennesker som gisler i Lindt-kafeen i sentrum av Sydney. Han ble drept da spesialpoliti stormet kafeen natt til tirsdag etter at det ble hørt skudd. To gisler ble også drept.

Abbott bekreftet at Monis var godt for politiet.

- Han har sendt svært støtende brev til familiene til australske soldater som er drept i Afghanistan, og han ble funnet skyldig i dette, sa Abbott.

- Vi vet også at han har lagt ut ekstremistisk materiale på internett. Tragisk nok er det slik at det er folk i vårt samfunn som er rede til å drive med politisk motivert vold, sa han videre.

(NTB)


Lik Dagbladet på Facebook