- Gisseltakeren var psykisk syk

Mannen som sto for det 16 timer lange gisseldramaet i Sydney, var psykisk syk, besatt av ekstremisme og godt kjent for politiet fra før, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse tirsdag morgen etter at dramaet var over, roste han politiet for måten de håndterte situasjonen på, og sa at australierne kan være trygge på at politi og sikkerhetstjenester responderte riktig på denne kontakten med terror.

- Det er ikke noe som er mer australsk enn å stikke innom den lokale kafeen, og det er ikke noe som er mer tragisk enn at folk har mistet livet i den forbindelse, sa Abbott.

- Mannen hadde et langt rulleblad med voldelig kriminalitet, opptatthet av ekstremisme og mental ustabilitet. Under hendelsen forsøkte han å dekke over sine handlinger med symbolikken til dødskulten IS, sa Abbott.

Den 50 år gamle iranskfødte flyktningen Man Haron Monis tok 17 mennesker som gisler i Lindt-kafeen i sentrum av Sydney. Han ble drept da spesialpoliti stormet kafeen natt til tirsdag etter at det ble hørt skudd. To gisler ble også drept.

Abbott bekreftet at Monis var godt for politiet.

- Han har sendt svært støtende brev til familiene til australske soldater som er drept i Afghanistan, og han ble funnet skyldig i dette, sa Abbott.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer