Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gisseltakerne hevder at det ble forhandlet

Mokhtar Belmokhtar gir sin versjon av terrorhandlingen.

I en lengre kunngjøring til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania gir Mokhtar Belmokhtars gruppe sin versjon av hendelsene som endte med at minst 37 utenlandske gisler ble drept.  Foto: AFP / SITE Intelligence Group / SAHARA MEDIA / NTB SCANPIX
I en lengre kunngjøring til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania gir Mokhtar Belmokhtars gruppe sin versjon av hendelsene som endte med at minst 37 utenlandske gisler ble drept. Foto: AFP / SITE Intelligence Group / SAHARA MEDIA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen som sto bak gisselaksjonen ved gassanlegget i Algerie, hevder at det pågikk forhandlinger da algeriske sikkerhetsstyrker gikk til angrep.

I en lengre kunngjøring til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania gir Mokhtar Belmokhtars gruppe sin versjon av hendelsene som endte med at minst 37 utenlandske gisler ble drept.

Ifølge kunngjøringen var operasjonen i In Aménas todelt og både et forsøk på å ta vestlige gisler og å ta kontroll over anlegget som gruppen omtaler som et BP-anlegg.

- Skjøt gisler - De tok som planlagt kontroll over anlegget, og etter at de hadde samlet et antall vestlige gisler, løslot de muslimene på stedet, til tross for at den algeriske hæren hevder at det var de som frigjorde dem, heter det.

- De kontaktet selskapets ledelse og ba om forhandlinger, og de krevde at hæren skulle holde seg unna stedet der gislene ble holdt, for å beskytte livene deres. Snikskyttere fra hæren svarte med å skyte to av gislene.

- Etter dette gikk helikoptrene til angrep mot al-Hayatt-basen, der gislene ble holdt, i et forsøk på å drepe gislene og få slutt på krisen så raskt som mulig, hevder gruppen videre.

Ville beskytte gislene - Krigerne besluttet da å flytte til fabrikken for å hindre at de gjenværende gislene og sårede muslimene skulle bli drept, og for å holde dem trygge for bombing. Dette er stikk i strid med det algeriske regimets påstand om at de var i ferd med å flytte dem til et naboland, heter det i kunngjøringen fra Katiba des Moulathemine-brigaden.

- Helikoptrene angrep kolonnen som flyttet gislene til fabrikken, og ødela bilene på barbarisk vis og drepte direkte. Dette viser hvilken hensynsløshet hæren viste med hensyn til gislenes liv, mener Belmokhtars gruppe.

Forsøkte å forhandle Ifølge kunngjøringen forsøkte gisseltakerne hele tiden å forhandle fram en løsning.

- Vi åpnet forhandlinger, men en av de høytstående etterretningsoffiserene bekreftet overfor oss via telefon at de aktet å ødelegge hele anlegget med folk inni. I henhold til vår informasjon var det samme general som hadde kommando over operasjonen.

Belmokhtars gruppe anklager videre algeriske myndigheter for å villede omverdenen ved først å ha framstilt gisseltakerne som lokale.

- De kjente sannheten fra første stund. Det var bare fem algeriere blant dem og ingen var lokale, heter det i kunngjøringen.

Fastholder Belmokhtars gruppe fastholder videre at angrepet mot gassanlegget i In Aménas var et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.

- Operasjonen ble forberedt for en tid tilbake, etter at det var innhentet etterretning fra flere ulike steder. Dette anlegget ble valgt etter at vi fant at Algerie tok del sammen med Frankrike i krigen mot våre folk i Mali, heter det.

Gruppen varsler flere aksjoner og oppfordrer alle muslimer til å holde seg unna vestlige selskap og anlegg, særlig franske.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!