- Gisseltakerne kommer fra en rekke ulike land, ikke bare i regionen

Statsministeren fordømmer den internasjonale terroraksjonen som har rammet Statoil-anlegget i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse klokka 1945 i kveld sa Statoil-sjef Helge Lund at ytterligere én nordmann har kommeg seg i sikkerhet. For fem nordmenn er situasjonen fortsatt uavklart.

På en pressekonferanse like etter varslet statsminister Jens Stoltenberg at Norge må belage seg på at alle ikke kommer hjem. 

- Av 13 nordmenn som var rammet er åtte ute av marerittet og i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem som vi savner, men vi må innse at også norske liv kan ha gått tapt, sa statsministeren.

Internasjonal terror Utenriksminister Espen Barth Eide deltok ogspå på pressekonferansen, som ble avholdt på statsministerens representasjonsbolig. Han fortalte at norske myndigheter har løpende kommunikasjonen med algeriske myndigheter. Denne kommunikasjonen har blitt «stadig bedre de siste dagene», sa han. 

Han slo dessuten fast det er en internasjonal terroraksjon som har rammet Statoil-anlegget i Algerie.

- Gisseltakerne kommer fra en rekke ulike land, først og fremst, men ikke bare, i regionen. Utover det så er det ikke slik at vi har en full liste, i alle fall ikke en vi kan dele på dette tidspunkt, med alle nasjonaliteten, svarte Eide på spørsmål fra Dagbladet.

- Er det europeiske statsborgere involvert?

- Det er rapportert om statsborgere også fra land utenfor Nord-Afrika, det er det jeg vil si om det.

«Nordmannen» En fransk avis har intervjuet et frigitt gissel, som forteller at en av gisseltakerne ble kalt «nordmannen», og et annet vitne har fortalt at en av gisseltakerne snakket perfekt engelsk, uten aksent.

For noen timer siden fikk de norske myndighetene melding om at gisselaksjonen ved gassanlegget i In Amenas var over. Statsministeren opplyste at gisselaksjonen har vært et av de mest brutale terroranslagene mot nordmenn i utlandet noensinne.

Fordømte terror Statsministeren slo fast at Norge aldri vil gi etter for terror.

- Jeg fordømmer denne terrorhandlingen og all form for terror.

Stoltenberg har tidligere i dag besøkt pårørendesenteret i Bergen, og fortalte om sterke møter med de pårørende.

- De har gjennomgått prøvelser vi andre knapt kan forestille oss, sa han etter besøket.