<strong>KAN BLI FRIGJORT:</strong> Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. Foto: Privat
KAN BLI FRIGJORT: Den danske familien Quist Johansen består av mamma Birgit Marie, pappa Jan og barna Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13). Deres seilbåt «ING» ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar. Foto: Privat Vis mer

Gisseltakerne omringet av somaliske soldater

Myndigheter er klar for å befri de danske gisslene, men familien i Danmark sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dramaet rundt de syv danske seilturistene som er tatt som gisler av de Somaliske piratene spisser seg til. De blir nå bevoktet av 10-20 pirater i fjellandsbyen Hul-Anod, og de lokale sikkerhetsstyrkene har omringet gisseltakerne og er klare til å angripe.

Kun et dansk ønske om å forhandle med piratene forhindrer somaliske styrker fra å angripe. Det forteller borgemester i Bander Beyle, Said Adam Ali, til danske Ekstra Bladet.

Ble drept Og det kan være en klok avgjørelse. For under en måned siden gikk amerikanske styrker til angrep på somaliske pirater som holdt en familie som gisler i samme området. Det endte med at hele familien måtte bøte med livet. Ifølge amerikanske styrker ble gislene drept av de somaliske piratene idet de prøvde å frigjøre dem.

Den danske familien med tre barn og deres to hjelpere ble kidnappet i det indiske hav 1200 kilometer utenfor Afrikas Horn i slutten av februar. Danske myndigheter satt inn krigsskipet «Esbern Snare» og dirigert det til området hvor kapringen antas å ha funnet sted, men de har ikke satt i gang en militær aksjon for å frigi gislene.

Borgemester Said Adam Ali er klar i sin sak:

- Jeg har sendt min viseborgmester til landsbyen. Her vil han fremsette et tilbud til piratgruppen, hvor vi tilbyr amnesti til piratene, hvis de uten betingelser løslater de danske gislene, sier Beyle.

Nei til makt De lokale somaliske myndigheder ønsker å befri de syv danske gislene med militær makt. Men det har de pårørende i Danmark inntil videre forhindret. Det fortalte presidenten i Puntland, Abdirahman Mohamud Farole, i går til de to somaliske medier Garowe Radio og BBC Somali.

- I dag har jeg snakket med sikkerhetsstyrkene og ministeren for sikkerhet, og vi er forberedte på at gjennomføre en operasjon på land.

Vil betale løsepenger - Men problemet er, at de pårørende til de danske gislene og deres regjering ikke vil akseptere at vi iverksetter en militær operasjon. De foretrekker heller å betale løsepenger, sa han ifølge Ekstra Bladet.

Vil omringe dem De somaliske myndigheder respekterer det danske ønske om å forhandle med piratene i stedet for at bruke militær makt.

- Det er ønsket fra gislene, regjeringen og de pårørende i Danmark. Vi planlegger derfor å omringe piratene.

 - Vi ønsker at de blir i landsbyen slik at lokale myndigheder kan forhandle med dem. Også fordi vi ikke vil risikere at gislene faller i hendene på noen andre grupperinger, sier borgmester Said Adam Ali.
Han forteller også, at de syv hverken er syke eller kommet til skade på noen måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer