Gisseltakernes egne bilder

Minst 41 gisseltakere og 119 gisler døde da de russiske spesialtroppene stormen teateret i Moskva. Her er gisseltakernes egne bilder fra de 58 dramatiske timene..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se flere av gisseltakernes bilder her

De tsjetsjenske gisseltakerne krevde at de russiske styrekene skulle trekke seg ut fra Tsjetsjenia da de stormen teateret i Moskva og tok over 750 personer som gisler.

Aksjonen endte i en tragedie da de russiske spesialstyrkene gikk til aksjon og sprøytet inn gass i teateret.

119 gisler mistet livet av gassen. Flere ligger stadig på sykehus, og i dag ble flere av de som har ligget på sykehus i Moskva siden aksjonen skrevet ut, melder nyhetsbyrået AP.

149 tidligere gisler skal fremdeles ligge på sykehus etter aksjonen som endte tidlig om morgenen den 26. oktober.

Da hadde de tsjetsjenske gisseltakerne holdt teateret i 58 timer.

Deres egne bilder

Samtidig viste russisk tv i kveld gisseltakernes egne videobilder fra aksjonen. Bildene viser at flere av de kvinnelige gisseltakerne satt i salen sammen med gislene. De hadde våpen og bomber rundt livet som de kunne utløse selv.

Den russiske kvinnen Yevgenia Aistova stilte i dag på russisk tv for å be myndighetene fortelle hvor det har blitt av hennes sønn Dimitrij (18). Han skal ha vært på teateret da det ble tatt av gisseltakerne, men hun har ikke klart å spore ham opp etter aksjonen var over.

Flere russiske medier melder om at det er feil på listene over de omkomne inne i teateret. Enkelte russiske nettsteder melder at det er over 100 mennesker det ikke er gjort rede for etter gisseldramaet i teateret.

Den russiske avisa Izvestia siterte den georgiske ambassadøren Teimuraz Gemtsemlidze i går. Han hevdet at det fremdeles sto tre georgiske navn på lista over de som ble tatt som gisler, uten at det skal være noe bevis fra dem selv eller fra deres familier at de var inne i teateret.

Konflikten trappes opp

Ingen ting tyder på at konflikten i Tsjetsjenia går mot slutten

I dag ble også et russisk militært helikopter skutt ned i Tsjetsjenia, og ni russiske soldater er bekreftet omkommet.

Forsvarsminister Sergej Ivanov sier til nyhetsbyrået Reuters at tsjetsjenerne nå rekrutterer nye selvmordskandiater, og at de planlegger nye aksjoner.

To tyskere skal være drept i kamper mot russiske soldater inne i Tsjetsjenia, melder nyhetsbyrået AP, som siterer det tyske magasinet Der Spiegel.

Ifølge magasinet skal et 20-talls tyskere har forlatt landet for å kjempe med islamske grupper ulike steder i verden.

Gruppen til Mohammed Atta, som gjennomførte terrorangrepene mot USA den 11. september i fjor, startet sin planlegging i Hamburg i Tyskland.

Se gisseltakernes egne bilder fra teateret i Moskva her.

750 GISLER: Orkestergrava ble brukt som toalett for gislene. Gisseltakernes egne opptak ble vist på russisk tv.
TOK SCENEN: Tsjetsjenerne gikk opp på scenen og truet både skuespillere og musikere.