Gitt opp i Norge

HAMMELBURG (Dagbladet): 40 alvorlig kreftsyke nordmenn som ble gitt opp av det norske helsevesen, er til nå behandlet ved et tysk sykehus. Mange har fått forlenget livet, noen er blitt friske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hewart Müller er legen som redder norske kreftpasienters liv etter at hans norske kolleger har gitt opp kampen.

- Foreløpig har vi hatt 40 nordmenn inne, sier han.
Overlege Müller arbeider på Carl von Hess Krankenhaus i Hammelburg. Klinikken er en offentlig stiftelse.

Heltestatus

- Der er helten vår, sier de seks norske pasientene som for tida holder til på sykehuset, når den unge legen kommer gående.

- De norske begynte å komme etter at vi hadde Bente Høvik her for to og et halvt år siden. Hun ble helbredet og resultatet vakte oppsikt, sier Müller.

- Men et overveiende flertall kan hjelpes. Dette er ingen vidunderkur, men noen får et år ekstra, andre blir helt friske igjen. Jeg sier ikke til folk at de blir helbredet, men at vi kan fjerne svulstene deres.
- Et stort problem for oss, er at mange av de norske pasientene har vanskeligheter med å finne norske leger som vil bistå med etterbehandlingen. Når de hører at pasienten har vært her nede, nekter de å skrive ut medisiner og foreta undersøkelser.

Tyske forsikringsselskaper betaler for behandlingen hos ham. Hewart Müller stiller seg uforstående til den massive mistenkeliggjøringen som han er gjenstand for i Norge.

- Pasientene må vanligvis komme hit tre eller fire ganger før behandlingen her er ferdig. Behandlingen koster som regel et par hundre tusen kroner.

Ikke tatt alvorlig

Harald Kolaas (53) fra Valderøy utenfor Ålesund hadde et halvt års mareritt bak seg, da han kom til Hammelburg i forrige uke. Først ble han ikke tatt alvorlig, da han kom på sykehuset med store smerter. Etter selv å ha krevd grundigere undersøkelser, fikk han til slutt diagnosen kreft. Etter uker og måneders ventetid, ble han satt på cellegift. Den 27. mai skulle han opereres på Radiumhospitalet.

- Den 20. mai kom en stresset lege inn og opplyste meg om at operasjonen ikke hadde noen hensikt. Svulsten satt for vanskelig til. Han snakket i telefonen og personsøkeren pep i ett sett mens jeg fikk dødsdommen. Til slutt måtte han løpe fordi han hadde en annen operasjon.

- Jeg hadde sett TV2-programmet om Bente Høvik som ble kurert i Tyskland, og ringte nedover. Etter at dr. Müller hadde kikket på journalen min, sa han at jeg skulle komme med en gang. Nå går det allerede mye bedre med meg, sier Kolaas - som nå tør å tro på at han kanskje en dag kan komme ut og seile som styrmann igjen.

Frykter represalier

Stemningen blant de seks pasientene som nå er i Hammelburg, er på topp. Men alle er bekymret for hvilke mottakelse de får av det norske helsevesenet, når de kommer hjem. Flere av dem ønsker å være anonyme, av frykt for represalier fra norske leger.

- Vi ble nærmest truet, da vi spurte om sjansene for å få hjelp i Tyskland. «Sett deg ikke i gjeld fordi kona di er blitt sjuk» var beskjeden en ektemann fikk.

<B>MIRAKELLEGE:</B> Dr. Hewart Müller arbeider med en behandlingsmetode som har vært utforsket på sykehuset hans i 17 år. Her står han sammen med norske pasienter og pårørende.