- Giuliani favoritt til å bli utenriksminister

Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani får jobben som Donald Trumps utenriksminister dersom han vil ha den, ifølge AP. Samtidig melder CNN om stort uenighet i Trump-leiren.

FAVORITT: Tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani er en viktig støttespiller for Donald Trump og har vært nevnt som aktuell for flere posisjoner i den nye regjeringen. Foto: Craig Ruttle/AP/NTB Scanpix
FAVORITT: Tidligere borgermester i New York Rudy Giuliani er en viktig støttespiller for Donald Trump og har vært nevnt som aktuell for flere posisjoner i den nye regjeringen. Foto: Craig Ruttle/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilden i Trump-organisasjon som uttaler seg til nyhetsbyrået AP, sier det ikke er reell konkurranse om jobben som utenriksminister – den er Giulianis om han vil ha den.

Giuliani avviste på et arrangement i Washington mandag kveld at han ville bli justisminister i Trump-regjeringen. Stillingen som utenriksminister kom også opp, men Giuliani var tilbakeholden når det gjaldt egne muligheter. Han sa John Bolton, tidligere FN-ambassadør, ville være et godt valg. På spørsmål om det var noen bedre svarte han: - Kanskje meg, jeg vet ikke.

Trumps dilemma

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Tirsdag skal Trump møte sin kommende visepresident Mike Pence for å diskutere utnevnelsene til nøkkelposisjoner i den nye administrasjonen. Pence har fått ansvaret for å lede arbeidet med overgangen til ny regjering.

TV-kanalen CNN melder om harde diskusjoner i Trump-leiren, en kilde kaller det en «knivkamp».

- Uenigheten viser dilemmaet Trump står overfor, han må balansere mellom valgkampløfter om å forandre Washington og behovet for å bygge et nasjonalt sikkertsteam med politisk erfaring, heter det.

CNN nevner også John Bolton og Rudy Giuliani som kandidater til utenriksministerposten. Den pensjonerte generalen Michael Flynn blir nevnt som mulig sikkerhetsrådgiver og senator Jeff Sessions kan bli forsvarsminister eller justisminister, hevder kanalen.

Oljemilliardær som energiminister

Mandag var det også spekulasjoner om at Donald Trump vurderer en oljemilliardær som energiminister. Målet er å raskt endre president Barack Obamas miljø- og energipolitikk.

Oljemilliardæren Harold Hamm skal være en av Trumps kandidater til jobben som energiminister. Foto: Steve Sisney/Reuters
Oljemilliardæren Harold Hamm skal være en av Trumps kandidater til jobben som energiminister. Foto: Steve Sisney/Reuters Vis mer

Trump har lovet å fjerne alle Obamas «jobbødeleggende restriksjoner». Han vil gå inn for å øke boringen etter olje og gass på statlig grunn og åpne for oljeboring i områder i Atlanterhavet som hittil har vært vernet. Trump vil også oppheve Obamas plan for å redusere CO2-utslippene fra kullfyrte fabrikker og stoppe forsøkene på å redusere luft- og vannforurensning.

Blant personene han vurderer som energiminister er Harold Hamm, en oljemagnat fra Oklahoma og forkjemper for fracking. En annen mulighet er Nord-Dakotas kongressrepresentant Kevin Cramer, som har støttet Trump fra tidlig i valgkampen.

Forretningsmannen Robert Grady, som jobbet i president George Bushs administrasjon, skal være kandidat til toppjobben i enten energi- eller innenriksdepartementet.

Homofil og kvinne

FRYKTER TRUMP: Modell og skuespillerinne, Emily Ratajkowski, har lenge kjempet for kvinners rettigheter. Et lettkledd bilde fra Instagram-profilen hennes blir tolket som et svar på Trumps eventuelle angrep på disse rettighetene. Video: Planned Parenthood Vis mer

Trump skal også vurdere å plassere en åpent homofil mann og en kvinne i viktige posisjoner, noe som kan demme opp for kritikk og tilføre mangfold til den nye administrasjonen.

Richard Grenell skal være aktuell som USAs ambassadør til FN. Hvis Senatet godkjenner utnevnelsen, blir han den første åpent homofile personen i en så sentral utenrikspolitisk post. Grenell var talsmann for USAs FN-delegasjon under president George W. Bush.

Trump vurderer også å utpeke en kvinne som leder for Republikanernes nasjonalkomité. Dette vervet har til nå blitt innehatt av Reince Priebus, som Trump har utnevnt til stabssjef i Det hvite hus. Det skal være komiteens styremedlem Ronna Romney McDaniel fra Michigan Trump har i tankene, ifølge AP. Hun har vært svigerinne til Trumps rival og presidentkandidat Mitt Romney.

(NTB)