Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rudy Giuliani

Giuliani i svindyr og bitter skilsmisse

Mens Rudy Giuliani etterforskes for kontakt med pengesterke ukrainere, står han med begge beina i en meget dyr skilsmisse.

Krise: Hvis ikke det politiske landskapet har skapt trøbbel nok for Trumps advokat Rudy Giuliani, så har han også nå problemer på hjemmebane. En stor økonomisk uenighet etter skilsmissen med kona har satt hele oppgjøret ut i rampelyset. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

- De var en god match. De var like usympatiske. Folk hatet Judith og folk hatet Rudy.

Rudy (75) er president Donald Trumps personlige advokat med etternavn Giuliani, og Judith (64) er hans nå fraseparerte kone. Den drepende dommen over ekteparet kommer fra Ken Frydman, som ledet Giulianis ordførervalgkamp i 1993.

Det som innledningsvis skal ha vært en god match, ser nå ut til å ha snudd seg til hat, også i ekteskapet.

For samtidig som Giuliani står til knes i problemer, med både en føderal etterforskning, i tillegg til at han har blitt stevnet av tre ulike komiteer i Representantenes hus, preger Giulianis privatliv også avisoverskriftene.

- Han gjennomgår en skilsmisse samtidig som han er i den mest prekære juridiske og profesjonelle situasjonen i sitt liv - og alt skjer på direktesendt TV. Det ser heller ikke ut til at det er noen i igjen i Trumps omgangskrets med tilbøyeligheten eller autoriteten til å stoppe ham, sier Rebecca Katz, politisk rådgiver i New York.

- BE FOR HAM: Ifølge Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, hadde Trump «et sammenbrudd» i et møte onsdag kveld. Nå forteller hun at hun kommer til å be for helsa hans. Video: CNN Vis mer

Under etterforskning

I slutten av forrige uke kunne New York Times melde at Giuliani er under etterforskning av den føderale påtalemyndigheten på Manhattan, som han selv ledet på 80-tallet.

Årsaken til etterforskningen er at de vil undersøke om Trumps personlige advokat brøt lovene for lobbyvirksomhet da han og to medarbeidere samarbeidet med ukrainsk påtalemyndighet for å samle mulig skadelig informasjon mot USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanotich, presidentkandidat Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

Giuliani har selv innrømmet at å ha hatt kontakt med ukrainerne, men nekter for å ha gjort noe galt. De to mennene han samarbeidet med, ble i forrige uke pågrepet. Selskapet til en av dem skal ha betalt 500 000 dollar i honorarer, ifølge Reuters.

Pengekrav

I tillegg til dette kommer altså den svært offentlige skilsmissen, som flere, og da spesielt Giulianis fraseparerte kone Judith, mener ikke kan ses på som helt separate saker.

For det handler, som det ofte gjør i amerikanske skilsmisser, om penger.

De to møttes i første gang i 1999, mens Giuliani fremdeles var gift med sin andre kone, og fant tonen umiddelbart. Ett år etter inviterte Giuliani, da borgermester i New York, til pressekonferanse for å fortelle at han skulle skille seg. Han bekreftet også det ett år lange forholdet til Judith, som da het Nathan til etternavn.

SJOKK-VIDEO: Noen Trump-tilhengere har laget en falsk video der Trump skyter motstanderne sine. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

To år etter at de to traff hverandre, ble Giuliani plutselig kjent verden over, da han ble omtalt som «Amerikas borgermester» for sin innsats i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001.

Giuliani var populær og ettertraktet, og etter at han måtte gi seg som borgermester, tjente han store penger. Han tok blant annet 100 000 dollar for hver tale han holdt, og formuen hans ble anslått til å være 45 millioner dollar, ifølge flere medier.

Samtidig brukte han - og kona - store summer. Judith Giuliani får nå 42 000 dollar i måneden, like i overkant av 386 000 norske kroner, i underholdsbidrag - noe hun mener er peanøtter sammenliknet med det paret angivelig brukte i måneden da de var sammen: 230 000 dollar (2,1 millioner norske kroner).

Hennes advokat, Bernard Clair, skriver at Rudy Giuliani tjente åtte millioner dollar (73 mill. kroner) i 2016 og ni millioner dollar (82,7 mill. kroner) i 2017, da han arbeidet for advokatselskapet Greenberg Traurig.

Nå jobber Giuliani, i alle fall ifølge seg selv, gratis for president Trump.

- Den eneste grunnen til at jeg jobber for president Trump er fullt og helt patriotisk, og også fordi han er min venn, har han sagt til New York Post.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

På det grunnlaget mener ekskona og hennes advokat at han med vilje skjuler inntekter og jobber med folk som vil måtte «tilbakebetale ham» på et seinere tidspunkt.

Judith Giuliani sier at hun måtte ta sin mann for retten for å bevise hva slags penger han sitter på og får inn, og for å få det hun mener hun har krav på.

- Jeg føler meg forrådt av en mann jeg støttet på alle måter i mer enn 20 år. Vissheten om at 11. september-helten har blitt en løgner, gjør meg trist, har hun sagt i et intervju med New York Times.

Stemningen mellom de to er så dårlig, at selv dommeren bemerket det.

- Jeg kan ikke begripe hvorfor noen av partene har en interesse av at det skjer i offentligheten. Å inngå et forlik ville ha vært å behandle forholdet og ekteskapet med mer respekt enn å vise fram skittentøyvasken i offentligheten, sa dommer Michael Katz.

Tyrkisk kobling

Samtidig som Ukraina-saken ruller videre og det separerte ekteparets skittentøyvask tas i all offentlighet, dukker det også opp flere saker der folk setter spørsmålstegn ved Giulianis oppførsel og motiver for denne oppførselen.

Onsdag skriver Washington Post at Giuliani gjentatte ganger skal ha bedt president Trump om å deportere Fethullah Gülen, en islamsk lærd som gikk i eksil i USA i 1999.

Han har av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fått skylden for det blodige og mislykkede militærkuppet i Tyrkia i 2016.

Giuliani omtalte Gülen som en «voldelig ekstremist», som må stilles til ansvar for sine handlinger i Tyrkia.

Giuliani skal ha vært så pågående at en rekke tjenestemenn ved Det hvite hus skal ha blitt overbevist om at advokaten drev lobbyvirksomhet for Tyrkia. De skal ha blitt så overbevist at de til og med sjekket lobbyregisteret for å se om Giuliani var registrert der på vegne av Tyrkia. Det var han ikke.

Overfor New York Times benekter Giuliani at han på noe tidspunkt har forsøkt å jobbe for å få Gülen utvist.

- Det ville vært helt sinnssykt. Jeg kunne ikke fått Gülen utvist. Hvorfor skulle jeg involvert meg? Det er definitivt usant. Jeg har ingenting med Gülen å gjøre, sier Giuliani.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media