Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Giuliani trekker seg

Og skal støtte McCain, sier ryktene etter tapet i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI/FLORIDA/OSLO (Dagbladet.no): - Åh, dette er bare den perfekte kvelden, ropte McCain-tilhengerne på senatorens valgvake på Hilton Miami Airport.

De hadde nettopp hørt ryktene om at Rudy Giuliani, den tidligere New York-guvernøren, skal trekke seg fra republikanernes nominasjonsvalg og i stedet støtte McCain.

Da tredjeplassen og nederlaget i Florida var et faktum, gikk Giuliani på talerstolen i Orlando og sendte både McCain og Ron Paul en hilsen.

- Jeg gratulerer de andre kandidatene. McCain, som jeg har hørt vant valget, og jeg snakket med med Romney, og hilste til ham.

- Også er det Ron Paul, som vant alle innringer-debattene. Dere vet, tv-showene der folk ringer inn. Jeg pleide å se det hjemme på rommet mitt om kvelden, sa en humørfylt Giuliani i natt.

Ron Paul fikk rundt tre prosent i Florida-valget.

Det var Time Magazine som først slapp nyheten om Giulianis planer, etter at han ikke lykkes med sin valgkampstrategi. Giuliani hadde håpet at en seier i Florida ville gi ham den nødvendige medgangen fram mot Supertirsdag 5.februar. I stedet viser det seg at strategien ikke tok høyde for betydningen av de tidlige nominasjonsvalgene i statene som Iowa og New Hampshire.

Mangler støtte i grunnfjellet

Flere medlemmer hos republikanerne bekrefter overfor CNN at samtaler mellom Giuliani- og McCain-leiren er i gang for å få til et samarbeid. 

Foto: GARY I ROTHSTEIN/ EPA
Foto: GARY I ROTHSTEIN/ EPA Vis mer

McCain slo sin konkurrent Mitt Romney med fem prosent i Florida, men har ikke grunnfjellet i det republikanske partiet med seg, skal vi tro valgdagsmålingene. 

Nå kan McCain få drahjelp av Giuliani, som til tross for en lang og sterk valgkamp i Florida, ikke fikk mer enn 15 prosent. I sin tale på valgvaken i natt sa Giuliani ingenting om han ville trekke seg, eller om han ville støtte McCain i den videre kampen.

Det samme gjorde heller ikke McCain i sin tale. Derimot roste han både Giuliani og de andre kandidatene.

Vil Giuliani hjelpe?

Det ryktes også at McCain vil ha Giuliani med på laget i flere delstater. New York\'eren,  kjent som «mannen som gjorde byen trygg» etter terrorangrepene 11. september 2001, kan også hjelpe til med å fylle McCains bunnskrapte valgkampkasse.

McCain har høy troverdighet blant velgerne i sikkerhetsspørsmål. Det kortet styrkes dersom Giuliani blir med i valgkampen hans. Men i spørsmål om familieverdier er begge svake.

Som to ganger skilt og med liberale standpunkter i republikanske kjernespørsmål som  abort, våpenlovgivning og homofiles rettigheter, har «hele USAs borgermester» hatt store problemer med å bli akseptert i det brede spekteret av republikanske velgere. Det vet Romney, som i sin tale på valgvaken fokserte nettopp på konservative famileverdier.

- Og vi skal lære barna våre, at før de får barn, så bør de være gift, sa den konservative republikaneren.

image: - Giuliani trekker seg
image: - Giuliani trekker seg
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media