Trump-høring i Kongressen

- Giuliani var beruset på valgnatta

Anklager mot Trumps advokat under høring.

HØRING: Det foregår en høring om stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Høringen skal bringe klarhet i om Trump hadde skyld i stormingen av Kongressen. Video: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under kongresshøringen om 6. januar-saken forklarer Jason Miller, en av Donald Trumps advokater, at hans kollega og mest profilerte Trump-advokat Rudy Giuliani var «beruset» valgnatta.

Høringen skal bringe klarhet i om Trump hadde skyld i stormingen av Kongressen, blant annet gjennom å hevde at valget ble «stjålet» fra ham under et møte like før stormingen.

Flere nære medarbeidere av Trump har forklart seg i dag. Gjennomgangstonen er at de ikke så bevis for det omfattende valgfusket ekspresidenten har stått hardt på, og som var bakgrunnen for 6. januar-angrepet.

Video

Under høringen spilles en rekke vitnevideoer, med blant andre Miller og tidligere kampanjeleder Bill Stepien.

TRUET PÅ LIVET: Politiker Al Schmidt mottok alvorlige trusler fra Trump-supportere etter at den tidligere presidenten pekte ut Schimdt som syndebukk under valget i 2020. Høringene om stormingen av Kongressen fortsetter i Washington D.C. Video: AP Vis mer

Også Stepien - som ikke møter fysisk på grunn av en familienødssituasjon - beskriver Giuliani som beruset, og opprørt over at at Fox News' politikkredaktør utropte Joe Biden som vinner av Arizona.

«Vi vant det. De stjeler det fra oss, vi må si at vi vant», sa Giuliani ifølge de to vitnene, melder NBC Chicago.

Miller hevder videre at advokaten truet med at «alle som ikke tror på dette, er svak».

Stepien sier på videoen at han synes Trump ikke burde erklært seier valgnatta, men heller burde ventet på opptellingen.

Kan velte valgplaner

Giuliani ble først verdenskjent som ordfører i New York, før han gikk inn i Trumps advokatteam.

Kommer komiteen til at ekspresidenten er skyldig i anklagene, kan det potensielt forkludre planene hans om å stille som presidentkandidat på nytt.

- Konspirasjonen for å sette folkeviljen til side er ikke over, har komiteens leder, demokrat Bennie Thompson sagt.

«Rød luftspeiling»

Trumps justisminister William Barr forklarer via video at Trump valgnatta «hevdet at det var storstilt valgfusk på gang».

Kongresskomiteen diskuterer «rød luftspeiling» - et fenomen som ofte forekommer valgnatta, fordi republikanere (røde) som har stemt valgdagen, får sine stemmer talt opp først; demokrater (blå) som ofte stemmer tidlig eller via posten, får sine stemmer talt opp seinere.

Dette kan skape et inntrykk av at republikanerne leder tidlig på kvelden, for så å få ledelsen minsket etter hvert som demokratstemmene blir talt opp.

AVVISER VALGFUSK: Trumps justisminister William Barr avviser påstandene om valgfusk fra sin tidligere arbeidsgiver. Foto: 6. januar-komiteen / AP / NTB
AVVISER VALGFUSK: Trumps justisminister William Barr avviser påstandene om valgfusk fra sin tidligere arbeidsgiver. Foto: 6. januar-komiteen / AP / NTB Vis mer

Barr forklarer at Trump var godt klar over «rød luftspeiling» - men at han utnyttet fenomenet for det det var verdt til å underbygge påstanden om fusk.

- Det virket som det var grunnlaget for denne brede påstanden om omfattende fusk, sier den tidligere justisministeren i videoen.

Tror ikke på valgfuskfilm

Barr avviser også påstandene i den populære filmen «2000 Mules» - som handler om hvordan «muldyr» skal ha blitt betalt for ulovlig å samle inn og levere stemmesedler i flere delstater til fordel for demokratene.

Filmen er gjentatte ganger «debunket» av faktasjekkere, blant annet i Reuters, som mener den Trump-vennlige regissøren Dinesh D'Souza blant annet begår feilslutninger om mobildata.

- Jeg synes de fotografiske bevisene var manglende. Det er litt av det, men det er mangelfullt, og beviser ikke omfattende stemmeseddelsanking, sier Barr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer