Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politisk nykommer i Italia

Giuseppe Conte blir statsminister i Italia

Den 54-årige jussprofessoren Giuseppe Conte er utpekt som Italias nye regjeringssjef.

NY STATSMINISTESR: Jussprofessoren Giuseppe Conte blir Italias nye statsminister. Foto: Alessandra Tarantino / Ap / Scanpix
NY STATSMINISTESR: Jussprofessoren Giuseppe Conte blir Italias nye statsminister. Foto: Alessandra Tarantino / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Conte er i dag nominert som statsminister i koalisjonsregjeringen mellom Ligaen og Femstjernersbevegelsen (M5S) i Italia, ifølge M5S' leder.

54 år gamle Conte fra Puglia i Sør-Italia omtales som en politisk nykommer, men har en lang karriere innen juss og akademia.

Må godkjennes

Den populistiske Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio og høyrepopulistiske Ligaens leder Matteo Salvini presenterte sin foretrukne statsministerkandidat for president Sergio Mattarella i ettermiddag.

Matarella er nødt til å godkjenne valget av statsminister før samarbeidspartnerne kan be om grønt lys i nasjonalforsamlingen for regjeringen.

Contes CV omfatter studie – og forskningsopphold på noen av verdens mest prestisjefylte universiteter, deriblant Cambridge University i Storbritannia, franske Sorbonne og New York University.

Møter skepsis

Fredag bekreftet M5S og Ligaen at de er blitt enige om en regjeringsplattform. Disse to partiene fikk størst oppslutning i valget 4. mars, og i en fersk måling sier seks av ti italienere at de støtter en ny regjering bestående av de to EU-skeptiske partiene.

Utenfor Italias grenser blir de populistiske nykommerne møtt med langt større skepsis.

En koalisjonsregjering mellom M5S og Ligaen vil trolig være Italias mest EU-fiendtlige noensinne, og i regjeringsplattformen tas det blant annet til orde for å øke budsjettunderskuddet, noe som trolig vil være i strid med EUs regler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!