Giverplikten

Det er tøft når man forventes å være julenisse hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER FÅ temaer flerkulturelle par krangler så mye om som gave- og pengepresset. Hun, hvis hun er etnisk norsk, vil spise på restaurant. Han insisterer på å sende 2000 kroner til mora si. De legger unna et fast beløp til familiehuset i Pakistan, Marokko eller Gambia. Milde gaver og hard valuta er forventet medbrakt på alle ferieturer til gamlelandet. Hvis den emigrerte sønnen ikke vil være helårs julenisse, er han en dårlig sønn. Pengepresset fra familien er ofte pågående. Foreldre og slekt har urealistiske oppfatninger av levestandarden i Norge. Andre sender alt de klarer fordi familien deres lever i krig, kaos og fattigdom.

STRESSKOFFERTER med sedler og mange tonn med gaver flys hvert år med Pakistan international airlines fra Gardermoen til Karachi. Pengene sendes oftest gjennom kurer, altså en slektning.

«Connecting families round the world» skryter Western Union, global mester i pengeoverføring med nærmere 320 000 agentkontorer i mer enn 200 land. Det er, ifølge The New York Times, fem ganger så mange filialer som McDonald’s, Star Bucks, Burger King og Wall-Mart – til sammen. Banksystemet ble opprettet for 150 år siden for å telegrafere penger til utlandet.

«Send så mye mer enn penger» heter det på Grønland i Oslo. Så langt har sendegiganten som holder seg til billigfargene gult og svart, og avgifter som svir, kontorer i Bergen, Stavanger, Trondheim, Hokksund, to i Drammen og seks i Oslo. Konkurrenten Forex, også i gult og svart, har fem oslokontorer. Vi snakker om en vekstbransje.

MIGRANTER FRA FATTIGE land sendte i fjor hjem opp mot 300 milliarder dollar, det er nesten tre ganger verdens samlede u-hjelp. Western Union markedsfører seg i hver lille avkrok som innvandrernes betrodde venn. Men kritikere minner om fire til 20 prosent avgift som «takk for hjelpen».

Det er rørende, ofte hjerteskjærende hvor langt mange innvandrere strekker seg for familien sin. Jeg har aldri møtt en somalier i Norge som ikke sender penger til familien sin. Også tenåringer som går med avisen, sender ofte nesten alle pengene.

DET KRIGSHERJEDE Somalia har ikke noe fungerende banksystem. Systemet som i stedet benyttes, kalles hawala og er ulovlig i Norge. Men det er lovlig i både Sverige, Danmark, Storbritannia og USA. Pengeoverføringssystemet som trolig stammer fra tidlig middelalder, er basert på tillit. Nettverkskjeden består av folks som kjenner hverandre.

I Norge er problemet det høye kravet på nesten 40 millioner kroner for å få hawala-konsesjon. Økokrim-sjef Einar Høgetveit uttaler at man bør vurdere å senke terskelen betraktelig. Økokrim har sendt saken til Riksadvokaten.

HELDIGVIS FOR MUSLIMENE feirer de ikke jul, og slipper forventningene om dyre julegaver. Men det forventes definitivt gaver til id. Unge oslogutter med pakistansk familiebakgrunn, klager ofte over at pappas penger forsvinner, bort fra sønnene, til familien i Pakistan. Og sønnene har slett ikke tenkt å bo i Pakistan. De vil ha leilighet på Grünerløkka. Eller villa på Lørenskog. For gamle far er det aldri fred å få.