Giverplikten

Det er tøft når man forventes å være julenisse hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER FÅ temaer flerkulturelle par krangler så mye om som gave- og pengepresset. Hun, hvis hun er etnisk norsk, vil spise på restaurant. Han insisterer på å sende 2000 kroner til mora si. De legger unna et fast beløp til familiehuset i Pakistan, Marokko eller Gambia. Milde gaver og hard valuta er forventet medbrakt på alle ferieturer til gamlelandet. Hvis den emigrerte sønnen ikke vil være helårs julenisse, er han en dårlig sønn. Pengepresset fra familien er ofte pågående. Foreldre og slekt har urealistiske oppfatninger av levestandarden i Norge. Andre sender alt de klarer fordi familien deres lever i krig, kaos og fattigdom.

STRESSKOFFERTER med sedler og mange tonn med gaver flys hvert år med Pakistan international airlines fra Gardermoen til Karachi. Pengene sendes oftest gjennom kurer, altså en slektning.

«Connecting families round the world» skryter Western Union, global mester i pengeoverføring med nærmere 320 000 agentkontorer i mer enn 200 land. Det er, ifølge The New York Times, fem ganger så mange filialer som McDonald’s, Star Bucks, Burger King og Wall-Mart – til sammen. Banksystemet ble opprettet for 150 år siden for å telegrafere penger til utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer