Gjedda i sivet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen roper "bø!" og håper alle blir skremt når hun varsler en ren FrP-regjering. I går gikk partilederen ut i Dagsavisen og erklærte at hun er lei all kjeklingen på borgerlig side. Vil ikke de andre partiene samarbeide, går FrP i regjering alene. Det er lettere sagt enn gjort. Selv om FrP er et stort parti og blir enda større ved valget om to år, er det fremdeles slik at den som skal regjere må kunne mønstre flertall i Stortinget, enten dette er permanent eller varierer fra sak til sak. Selv den mest rabiate optimist i egne rekker tror ikke på noe rent flertall for FrP, og de potensielle alliansepartnerne Høyre og KrF er så langt meget tilbakeholdne.

Det er karakteristisk for utspillet at Siv Jensen ikke berører disse fundamentale spørsmålene. I stedet sier hun at regjeringsoppdraget fort kan gå til FrP og at en slik regjering kan sitte lenge. Her prøver Jensen å trosse den politiske tyngdeloven. En mindretallsregjering må enten ha en fast avtale med andre partier, eller den må kunne manøvrere mellom blokkene fra sak til sak. Så langt oppfyller ikke FrP disse kriteriene. Noen avtale eller forståelse for FrP-prosjektet finnes ikke på borgerlig side. At det skulle være mulig å mobilisere Ap som støtte i enkeltsaker, er bare et fromt håp.

Hovedregelen i norsk politikk er at mindretallsregjeringer må ha sin base i det politiske sentrum for å drive politikk og overleve. FrP har spesialisert seg på å angripe fra alle vinkler, også fra venstre. Dets ideer om velferdsstatens omfang er stadig uslåelige for andre partier. At et parti opptrer som gjedda i sivet, aggressivt og uforutsigbart, er likevel ikke noen plattform for samarbeid. Utspillet fra Siv Jensen må heller forstås og tolkes på en annen måte. Dette handler om angst for å lide SVs skjebne, dvs. spille en uklar og underordnet rolle i en framtidig koalisjonsregjering. Jensen vil sende et signal til andre borgerlige partier om at FrP ikke kan kjøpes på billigsalg. Spørsmålet er heller om det er grunnlag for noen handel.