Gjedda i sivet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Siv Jensen roper "bø!" og håper alle blir skremt når hun varsler en ren FrP-regjering. I går gikk partilederen ut i Dagsavisen og erklærte at hun er lei all kjeklingen på borgerlig side. Vil ikke de andre partiene samarbeide, går FrP i regjering alene. Det er lettere sagt enn gjort. Selv om FrP er et stort parti og blir enda større ved valget om to år, er det fremdeles slik at den som skal regjere må kunne mønstre flertall i Stortinget, enten dette er permanent eller varierer fra sak til sak. Selv den mest rabiate optimist i egne rekker tror ikke på noe rent flertall for FrP, og de potensielle alliansepartnerne Høyre og KrF er så langt meget tilbakeholdne.

Det er karakteristisk for utspillet at Siv Jensen ikke berører disse fundamentale spørsmålene. I stedet sier hun at regjeringsoppdraget fort kan gå til FrP og at en slik regjering kan sitte lenge. Her prøver Jensen å trosse den politiske tyngdeloven. En mindretallsregjering må enten ha en fast avtale med andre partier, eller den må kunne manøvrere mellom blokkene fra sak til sak. Så langt oppfyller ikke FrP disse kriteriene. Noen avtale eller forståelse for FrP-prosjektet finnes ikke på borgerlig side. At det skulle være mulig å mobilisere Ap som støtte i enkeltsaker, er bare et fromt håp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer