Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjedrem går videre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var neppe en tilfeldighet at Norges Bank satte ned renta med et halvt prosentpoeng dagen etter at Arntsen-utvalget la fram sin innstilling. Nå har banken demonstrert hvor viktig det er for norsk økonomi at vi får et moderat lønnsoppgjør, slik utvalget går inn for. Indirekte har banken også vist at fjorårets lønnsfest bidro til renteøkningen. Alle organisasjoner i arbeidslivet står bak den innstillingen som i realiteten varsler et nulloppgjør i vår. På den måten kan vi dempe kostnadsveksten og styrke den konkurranseutsatte industrien.
  • Gårsdagens rentekutt er en ytterligere oppmyking av pengepolitikken. Norges Bank begrunnet sitt vedtak med den avdempingen av den økonomiske veksten vi har sett den siste tida. Dette kan føre til lavere pris- og kostnadsvekst. Renten vurderes derfor ut fra den aktuelle pressituasjonen i økonomien og brukes som et konjunkturpolitisk virkemiddel. Den tidligere ensidige vektleggingen på å holde kronekursen stabil, er dermed forlatt, selv om Norges Bank pliktskyldigst nevner at pengepolitikken ligger fast.
  • Men kronekursen har ikke styrket seg siden forrige rentekutt. Snarere har den gått motsatt vei på grunn av oljeprisen. Tydeligere kan oppmykingen av pengepolitikken knapt demonstreres, og det kan ingen beklage. Også LO og NHO, som har stått steilest på fastkurspolitikken, slutter opp om sentralbanksjef Svein Gjedrems mer pragmatiske linje.
  • Med to rentekutt på to måneder har vi fått en god start på veien tilbake til et mer normalt rentenivå. Men det vil være naivt å tro at vi vil komme ned mot eurorenter på tre prosent i løpet av året. Vår økonomiske situasjon er annerledes enn i euro-land. Blant annet har vi en arbeidsledighet de bare kan drømme om. En så høy sysselsetting som vi har i dag, må vi betale med en høyere rente, men det er prisen verdt. Vi kan ikke få både i pose og sekk, og heldigvis blir det færre og færre som forsøker å innbille oss det.