Gjedrem snakker opp renta

Rentene i pengemarkedet startet torsdag å bevege seg oppover igjen etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem dagen før leverte et kraftig forsvar for sin pengepolitikk under Fellesforbundets industrikonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ettermiddag deltok sentralbanksjefen i en debatt om norsk industris framtid i radiokanalen P4 sammen med Kjell Bjørndalen fra Fellesforbundet, Siri Bjerke fra NHO, Randi Bjørgen fra YS og lederen av finanskomiteen, Siv Jensen.

Svein Gjedrem polemiserte ikke direkte mot de andre deltakerne, men forsvarte både rentenivå og mandatet for pengepolitikken mot nærgående spørsmål fra programlederen.

Fornuftig mandat

Han viste til «usedvanlig dårlig erfaring» med tidligere tiders økonomiske politikk og mente at historisk var dagens rentenivå ikke høyt.

Årsaken til den store forskjellen mellom rentenivået i Norge og i utlandet var ifølge sentralbanksjefen at alt går så bra i Norge mens det går dårlig i andre land.

Sentralbanksjefen sa seg enig i det mandat for pengepolitikken han har fått av Stortinget og karakteriserte det som «fornuftig».

Det har vakt betydelig oppsikt at den hittil så mediesky sentralbanksjefen etter hvert har kastet seg stadig lenger ut i den offentlige debatt om pengepolitikken.

Rentehopp i høst

I morgenrapporten fra Nordea torsdag skriver seniorøkonom Erik Bruce at Gjedrems uttalelser under industrikonferansen viser at det er rimelig å vente et nytt rentehopp.

Bruce forventer at renta vil stige i løpet av høsten, men neppe ved det kommende rentemøte.

Også i morgenrapporten fra den andre storbanken, DnB, er konklusjonen at sannsynligheten for rentekutt forsvant med Gjedrems opptreden på industrikonferansen.

Under den forrige Bondevik-regjeringen ble finansminister Gudmund Restad anklaget for å snakke opp renten.

At en sentralbanksjef nå er i ferd med å gjøre det samme, vil neppe dempe gemyttene i fagbevegelsen og det politiske miljø.

I Stortinget har mange representanter allerede gitt uttrykk for at Gjedrem er mer katolsk enn paven når han tolker den nye forskriften for pengepolitikken.

(NTB)