Gjedrem snakket - renta sank

På sin første arbeidsdag i Norges Bank greide den nye sentralbanksjefen, Svein Gjedrem, å snakke ned pengemarkedsrenta med mellom 0,1 og 0,2 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Markedet reagerte øyeblikkelig da Gjedrem uttalte at det er mulig å endre renta, selv når kronekursen er vesentlig svakere enn utgangsleiet i valutaforskriften.

- Dette tolker vi som at Norges Bank kan senke renta før kronekursen kommer tilbake til utgangsleiet, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken Nor til Dagbladet.

Et skritt videre

Utgangsleiet vil være mellom 8,23 og 8,39 kroner målt mot den nye valutaen. Tidlig på dagen i går startet verdien av krona på 8,89 målt mot euroen. Den styrket seg til 8,82 i løpet av dagen.

- Det er interessant at den nytilsatte sentralbanksjefen går et skritt videre i tolkningen av valutaforskriften.

- Slik jeg ser det er Gjedrem et skritt videre på vei bort fra fastkurspolitikken og mot et inflasjonsmål, sier Furunes. Hvor lang tid det kan ta, vil han ikke spekulere i. Da Dagbladet besøkte valutaavdelingen i Sparebanken Nor i går, var det Gjedrems uttalelser som først og fremst opptok valutameklerne.

Systemene virket

Derimot kalte ikke innføringen av den nye felles europeiske valutaen, euroen, på de store utfordringene. EDB-systemene fungerte, men valutaavdelingen var forberedt på større aktivitet i markedet enn den som kom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer