Gjedrem snakket - renta sank

På sin første arbeidsdag i Norges Bank greide den nye sentralbanksjefen, Svein Gjedrem, å snakke ned pengemarkedsrenta med mellom 0,1 og 0,2 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Markedet reagerte øyeblikkelig da Gjedrem uttalte at det er mulig å endre renta, selv når kronekursen er vesentlig svakere enn utgangsleiet i valutaforskriften.

- Dette tolker vi som at Norges Bank kan senke renta før kronekursen kommer tilbake til utgangsleiet, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken Nor til Dagbladet.

Et skritt videre

Utgangsleiet vil være mellom 8,23 og 8,39 kroner målt mot den nye valutaen. Tidlig på dagen i går startet verdien av krona på 8,89 målt mot euroen. Den styrket seg til 8,82 i løpet av dagen.

- Det er interessant at den nytilsatte sentralbanksjefen går et skritt videre i tolkningen av valutaforskriften.

- Slik jeg ser det er Gjedrem et skritt videre på vei bort fra fastkurspolitikken og mot et inflasjonsmål, sier Furunes. Hvor lang tid det kan ta, vil han ikke spekulere i.
Da Dagbladet besøkte valutaavdelingen i Sparebanken Nor i går, var det Gjedrems uttalelser som først og fremst opptok valutameklerne.

Systemene virket

Derimot kalte ikke innføringen av den nye felles europeiske valutaen, euroen, på de store utfordringene. EDB-systemene fungerte, men valutaavdelingen var forberedt på større aktivitet i markedet enn den som kom.

- Det er som å gå ut i kaldt vann. Først prøver du forsiktig med tåa, før du kaster kroppen uti, sier banksjef John E. Skajem i valutaavdelingen i Sparebanken Nor til Dagbladet. Overføringen til det nye systemet gikk prikkfritt i bankens valutaavdeling.

- Egentlig er det jo enklere nå. Vi slipper dobbel bokføring. Det som går inn og ut av eurokontoen er euro, sier sjeføkonom Furunes. Han er spent på hva som skjer når den nye valutaen har fått virke en tid.

- Jeg lurer på om valutaen får stor betydning for konkurransesituasjonen. Det blir lettere å sammenlikne priser nå.

Furunes er sikker på at vi får billigere forbruksvarer også her i landet.

Euro-turné

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal på tur til «Euroland» 19. januar.

- Det har vært spekulert i om Bondevik vil be om at vi skal knytte oss fastere til euroen. Det er ikke fornuftig nå, fordi det betyr at vi går over til en fastkurspolitikk i forhold til euro, sier Furunes.

Han har ingen tro på at EU vil gi Norge en slik avtale.