HOLDT ÅRSTALE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem ga uttrykk for optimisme for norsk økonomi, tross alt. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
HOLDT ÅRSTALE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem ga uttrykk for optimisme for norsk økonomi, tross alt. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIXVis mer

Gjedrem tror på lav inflasjon og lavere rente

Sentralbanksjefen med årstale i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Bind renta

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener det fortsatt er rom for rentenedgang, men anbefaler likevel boligkjøpere å binde renten.

I sin årstale torsdag kveld la han blant annet vekt på fordelen ved at aktørene i det økonomiske livet venter lav og stabil inflasjon.

- Også i rentesettingen har vi fortsatt rom for å stimulere. Når inflasjonen er forankret, tror ikke aktørene at prisstigningen varig vil skyte fart i Norge, selv om kronen er blitt svakere. Norges Bank kan da la kronen falle i verdi uten å måtte stramme til. Det demper nedgangen i vår eksportproduksjon. I dårlige tider kan vi til og med trenge et markert fall i kronen for å holde prisstigningen oppe og nær 2,5 prosent, sa sentralbanksjefen.

Han viste til at i lavkonjunkturene i 1990 og 1998 gjorde det motsatte, renten måtte økes for å stabilisere kronen og for å holde inflasjonen i sjakk.

Anbefaler fastrente

Sentralbanksjefen ga låntakere på boligmarkedet et klart råd om å satse på å binde renten.

- Det er kortsynt å ta utgangspunkt i dagens flytende renter når det blir vurdert hvor stor gjeld folk kan bære over tid. Langsiktige faste renter gir her en vesentlig bedre veiledning. De som kjøper bolig, og bankene som yter lån, må ta høyde for at den flytende renten over tid i gjennomsnitt vil være i størrelsen kanskje 6 prosent og tidvis høyere, sa Gjedrem.

Han sa ellers at det ikke vil være riktig å skjerpe boligbeskatningen nå, men gjorde det klart at en reform vil være å anbefale når konjunkturen snur.

Nedover på lista

Gjedrem spår at Norge vil falle nedover på lista over de rikeste landene i verden, og at vi kanskje ikke bare har vondt av det.

- En del av gevinstene de siste årene er nå borte, og disponibel inntekt for landet vil kunne falle med nesten 10 prosent i år, mener sentralbanksjefen.

Han viser til at norske bedrifter blir rammet når husholdninger verden over kjøper færre biler og møbler, og når det blir bygd færre skip.

- Med lavere oljepris vil trolig også investeringene på sokkelen falle i årene framover. Men la oss ikke glemme at prisen på petroleum fortsatt er høyere enn næringen for bare noen år siden torde håpe på, sa Gjedrem.

- Unntakstilstand

Gjedrem beskrev den krisen vi nå er inne i, som en unntakstilstand:

- Det som nå skjer, er noe mer enn en vanlig konjunkturbølge. Det er tillitskrise med svikt i tro på framtiden, svikt i tillit til banker, motparter og kontraktspartnere. Myndighetene har gått langt, som i en unntakstilstand, i å bruke etablerte og nye virkemidler, sa Gjedrem.

Sentralbanksjefen avsluttet talen med tro på tiden som kommer.

- Norge har en troverdig og robust økonomisk politikk og et næringsliv som er flinke til å omstille. Det er et godt utgangspunkt, avsluttet Gjedrem sin tale til politikere og finanstopper.

(NTB)