Gjedrems julegave

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter massive rentekutt i våre naboland Sverige og Danmark og i resten av EU, er forventningene høye til at Norges Bank følger etter på neste rentemøte 17. desember, om ikke før. Framtredende økonomer mener Svein Gjedrem bør følge svenskenes eksempel og sette ned styringsrenta med hele to prosent, men spådommen er likevel at sentralbanksjefen vil fortsette sine trinnvise rentekutt og nøye seg med det halve eller enda mindre.

For bankene og deres storkunder er det på kort sikt avgjørende at pengemarkedsrenta nå er på vei nedover etter de europeiske sentralbankenes rentekutt. Den beste julegaven Gjedrem kan gi nordmenn er rentekutt som monner, og han må ikke vente i ti dager med kuttet alle vet kommer. For vanlige bankkunder er imidlertid signalene fra sentralbanksjefen blandete. Han mener bankene tjener for dårlig og bør heve sine gebyrer nå som de ikke lenger håver inn penger fra næringslivet. Ifølge Gjedrem har bankene kuttet for mye i gebyrene i oppgangstider. Det er i så fall ett område, hvor konkurransen har virket og ingen grunn til å beklage, eller reversere.

Skal man tro den ensidige fokuseringen på styringsrenta, er den et være eller ikke være for Norges vei opp av bølgedalen, men den er bare ett av flere virkemidler myndighetene kan og vil ta i bruk og må sees i sammenheng med disse. Derfor tipper mange at Gjedrem vil avvente regjeringens varslete redningspakke i januar.

Regjeringens største utfordring er veksten i arbeidsledigheten. Den vil øke gjennom hele neste år, som attpåtil er et valgår, og trolig nå 120000 i 2010, ifølge nye prognoser fra Statistisk sentralbyrå. De samme beregningene viser at tiltakspakker til offentlig sysselsetting er langt mer effektivt enn avgiftskutt og skattelette. Endelig en god nyhet for finansminister Kristin Halvorsen.