Gjedrems kjøpefest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var mange som fikk kaffen i halsen da de onsdag leste i Aftenposten at den ellers så sindige sentralbanksjef Svein Gjedrem oppfordret til lånefinansiert kjøpefest nå i jula. Problemet var at også sentralbanksjefen fikk kaffen i halsen. Selv mener han at han aldri har sagt noe som kunne utlegges slik. Følgelig gikk fredagen med til oppklaringer og brannslokking i frokost-tv og debattprogrammer i radioen.
  • Riktignok sa sentralbanksjefen at norsk økonomi på kort sikt var avhengig av at husholdningenes etterspørsel vokser ganske mye, for å holde opp aktiviteten i norsk økonomi. Men det er mindre oppsiktsvekkende enn at han i år har senket renta fra 7 til 2,5 prosent. Det har Norges Bank gjort nettopp for å lette gjeldsbyrden for husholdninger og bedrifter, for igjen å gjøre dem i stand til å bruke litt mer penger - på forbruk og investeringer - som igjen kan gi vekst i økonomien og dermed nye arbeidsplasser.
  • Men det ville vært oppsiktsvekkende dersom sentralbanksjefen regelrett hadde oppfordret til økonomisk uansvarlighet. Lånefinansiert forbruk i stor stil ville muligens gitt en kortvarig stimulans for handelsstanden, men på sikt redusert kjøpekraften, og dermed stimulansen. For de lånte pengene skal jo betales tilbake. Og det blir verken jul eller kjøpefest når gammel moro skal betales avdragsvis til bankene.
  • Men det ville vært merkelig om ikke husholdningene brukte mer penger etter flere år med jevn, høy lønnsutvikling og etter et kraftig rentefall, slik vi har sett i år. Faktisk bruker husholdningene omtrent akkurat så mye som Norges Bank har beregnet, vel 3 prosent mer enn i fjor. Det skal vi, om vi tolker sentralbanksjefen og finansministeren rett, ikke føle den minste skyld for. Og klarer vi dessuten å bruke hodet, og ikke pådra oss mer gjeld enn vi vil kunne betjene med et dobbelt så høyt rentenivå, står vi foran ei ganske bra jul. Så får vi heller stramme inn og redusere gjelda litt når rentene igjen stiger.