- Gjeld er slaveri

PRAHA (Dagbladet): - Gjelda dreper. Gjeld er slaveri. Bryt lenkene, slett all gjeld nå! ropte Alison Phelps fra England. Sammen med andre bar hun på enorme, symbolske jernlenker. Like etterpå brøt et tog av demonstranter seg gjennom lenkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrantene dannet egentlig et gravfølge. De sørget over at sju millioner barn dør hvert eneste år på grunn av de fattige landenes gjeldsbyrde til de rike. Hadde gjelda blitt brukt på helse og utdanning i stedet, ville mange av disse barna vært i live.

«Dreper uskyldige»

- Det er derfor vi sier at de fattiges gjeldsbyrde i dag er synonymt med de gamle tiders slaveri. Gjelda lenker dem fast og dreper uskyldige, sier Alison Phelps til Dagbladet.

Først gikk et blåseorkester som spilte sørgemarsj. Deretter ei gruppe som bar store, hvite trekors. Etter dem fulgte om lag tusen mennesker som bar på små kors og plakater med slagord.

Kravene er store. Demonst-rantene krever at de rike landene umiddelbart sletter all gjeld som 52 fattige land har til Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet. Disse begynner sitt møte her i Praha i morgen. Det dreier seg om ikke mindre enn 3700000000000 kroner - tre-tusen-sju-hundre-milliarder kroner.

- Denne gjelda er den viktigste årsaken til fattigdommen. Det er ikke vi som har regnet oss fram til at gjelda dreper sju millioner barn hvert år. Disse tallene kommer fra FN selv, sier Petter Hveem, som leder den norske Aksjon Slett U-landsgjelda og som deltok i demonstrasjonen.

Nytt gravsted

Demonstrantene opprettet i går et nytt, symbolsk gravsted her i Praha for alle som dør av fattigdom.

Det skjedde på en høyde der det tidligere sto en enorm statue av Stalin, den gang landet ble styrt av kommunistene og het Tsjekkoslovakia. I dag står det en stor metronom på denne høyden.

- Hvert slag metronomen slår i framtida skal være et symbol på at et barn, en mann eller ei kvinne dør på grunn av fattigdom. Den kommunistiske undertrykkelsen er borte, men den er erstattet med den internasjonale kapitalismens undertrykkelse, slo demonst-rantene fast da den symbolske gravplassen ble innviet.

Forpliktelser

- Vi hadde håpet at minst 10000 mennesker ville delta i demonstrasjonen. Tallet ble langt mindre. Men vår aksjon har 21 millioner underskrifter i ryggen, og jeg tror vi har fått fram budskapet vårt her i Praha, sa Hveem.

<B>BRØT LENKENE:</B> Demonstrantene brøt seg symbolsk gjennom lenkene av gjeld som de fattige landene har til den rike delen av verden.
<B>MER KAMP:</B> - Jeg har ingen tro på at Verdensbanken og IMF innfrir våre krav til gjeldsslette nå, sier Petter Hveem.