Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjelda økte med 130 mrd

Nordmenns gjeld økte med 130 milliarder kroner de siste 12 månedene fram til utgangen av juni. Nå varsler økonomer renteøkning for å hindre inflasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økningen i nordmenns bruttogjeld i norske kroner og utenlandsk valuta tilsvarer 10,5 prosent, viser Norges Banks kredittindikator.

- Gjeldsøkningen må ses i sammenheng med forhold knyttet til boligmarkedet, heter det i en pressemelding fra Finansnæringens Hovedorganisasjon.

- Kredittveksten er langt over hva som er forsvarlig over tid, sier makroøkonom Karl Johan Haarberg i Christiania Markets til Dagens Næringsliv. Han mener at også det lånefinansierte forbruket er altfor høyt.

Nå varsler økonomene renteøkning, men de tror at nordmenn flest har økonomi til å tåle høyere rente. Makroøkonom Tharald Stray Laastad tror at Norges Bank vil heve renten med 0,5 prosentpoeng allerede ved hovedstyremøtet 9. august. Han tror at folk flest har råd til renteøkningen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media