Gjelda slettes -Geldof jubler

Med et pennstrøk slettet G8-landene i går 250 milliarder kroner i gjeld til de fattigste landene i verden i går. Bob Geldof sier det bare er begynnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter møtet i London skylder 18 av verdens fattigste land plutselig ingenting til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

For Bob Geldof var det en stor dag. Rockestjernen har kjempet for dette siden han arrangerte Live Aid-konsertene i 1985. Han er også hovedmannen bak oppfølgeren Live 8 som arrangeres i ulike storbyer i Europa og USA 2. juli - bare fire dager før G8-landene samles på nytt i Edinburgh for å vedta nye grep mot det store målet om å fjerne fattigdommen i verden.

-  Vi må være klar over at dette bare er begynnelsen. Vi er ikke i mål før vi har en fullstendig pakke av gjeldssanering, fordobling av støtten og rettferdige vilkår for handel, sier Geldof.

Stolte ministereStorbritannia har vært pådriver for gjeldssaneringen. Statsminister Tony Blair var i Washington tirsdag denne uka og overtalte president George Bush til å være med på avtalen.

Det holdt hardt å få Det hvite hus med på løsningen som ble presentert i går og enda tøffere blir det under møtet i Skottland. Da må Blair særlig overtale USA, Japan og Frankrike om neste målsetting: Å øke den internasjonale utviklingsstøtten til totalt 320 milliarder kroner årlig.

Men i går solte verdenslederne seg i glansen av sitt eget vedtak:-  Dette representerer en ny avtale mellom den rike og fattige delen av verden, sier Storbritannias finansminister Gordon Brown.

-  Dette er en historisk bragd, sier USAs finansminister John Snow.

Flere kan få

INNFRIR: 60 prosent av befolkningen i Sierra Leone er under 18 år. Det finnes tusenvis av tidligere barnesoldater som skal integreres i et samfunn de selv har vært med på å ødelegge. Nå kan landet få slettet sin gjeld. Foto: Henning Lillegård
INNFRIR: 60 prosent av befolkningen i Sierra Leone er under 18 år. Det finnes tusenvis av tidligere barnesoldater som skal integreres i et samfunn de selv har vært med på å ødelegge. Nå kan landet få slettet sin gjeld. Foto: Henning Lillegård Vis mer

18 land kan få umiddelbar gjeldslette. Blant disse er Bolivia, og den gode nyheten kan kanskje være med på å dempe urolighetene i landet.

Regnestykket viser at gårsdagens pakke sparer de 18 landene for et sted mellom 10 og 12 milliarder kroner i årlige tilbakebetalinger. Disse pengene må landene ifølge Brown bruke på helse, utdanning og infrastruktur.

Trenger mye mer

Resten av regnestykket er ikke så morsomt. Ifølge organisasjonen Make Poverty History er behovet for friske penger til U-landene rundt 300 milliarder kroner årlig. Aksjon Slett U-landsgjelda (SLUG) skriver i en pressemelding at de rike landene i verden i 2002 mottok en nettooverføring på 608 milliarder kroner.

Ifølge disse tallene går pengestrømmen med andre ord fortsatt til de grader i feil retning.-  Om ikke rike land graver dypere i lommene vil det ta 100 år å nå tusenårsmålet om halvering av verdens fattigdom, sier Kjetil Abildsnes i SLUG.

KJEMPER: Bob Geldof.