Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjelder ikke bare Tine

«Matminister» Lars Sponheim slakter bransjens arbeidsmetoder. Selv beskylder de hverandre for løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Konkurransetilsynet etterforsker om Tine har presset konkurrerende Synnøve Finden ut av Rema 1000-butikkene. Selskapene selv krangler så busta fyker, og partene beskylder hverandre for løgn.

- Det var bare lagt fram som en beregning, og var ikke et tilbud, sa konsernsjefen i Tine, Jan Ove Holmen, under «Redaksjon EN» på NRK i kveld.

Det tilbakeviser innkjøpssjefen i ICA Norge.

- Jeg er overrasket og skuffet over påstandene. Vi har fått et tilbud fra Tine om rabatter som vi har overlevert Konkurransetilsynet, sa Einar Vatne under «Tabloid» på TV 2 i kveld.

Tine beskyldes for å ha tilbudt ICA over 16 millioner kroner for å fjerne Synnøve Finden fra hyllene.

- Tine-sjef må gå av

Brita Skallerud, leder i Akershus Bondelag, mener at Tine-sjef Holmen nå bør trekke seg.

- Han må gå av for å redde omdømmet til norsk landbruk, sa hun på NRK.

Selv om granskingen av Tine ikke er ferdig ennå, er ikke landbruksminister Lars Sponheim (V) nådig i sine betraktninger av bransjen. Han venter flere avsløringer fra Konkurransetilsynet om misbruk av markedsmakt i matbransjen.

- Dette er ikke begrenset til Tine, men er arbeidsmetoder de fleste aktører har innarbeidet. Dette er en del av den tidligere sosialdemokratiske planøkonomien i landbruket, sier landbruksministeren til NTB.

Kan få milliardbot

Han understreker at det er viktig at Konkurransetilsynet kommer til bunns i Tine-saken og sier det er godt at Tine-ledelsen tar selvkritikk.

- Det er på sin plass. Det er uakseptabelt at Tine, som en så stor og dominerende aktør, opptrer på denne måten, fastslår Sponheim.

Ifølge TV2 Nettavisen risikerer Tine en milliardbot dersom de blir tatt av Konkurransetilsynet.

- Dette er å anse som en alvorlig overtredelse, som vil gi betydelige bøter. Taket er opp til ti prosent av årlig omsetning for Tine-gruppa, sier førsteamanuensis Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo.

I 2003 hadde selskapet en omsetning på 13,4 milliarder kroner.

OPPGITT: Landbruksminister Lars Sponheim.
PRESSET: Konsernsjef i Tine, Jan Ove Holmen.