Gjeldsbombe truer kommuneøkonomien

Nå skylder vi 279 milliarder kroner.

REKORDSTOR GJELD: De siste tallene fra SSB viser at kommunenes gjeld har økt til hele 279 milliarder kroner. Kommunesektoren har nå hatt en årsvekst på over 10 prosent i 21 måneder i strekk. Aldri før har det vært registrert en så høy vekst over en så lang og uavbrutt periode. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET
REKORDSTOR GJELD: De siste tallene fra SSB viser at kommunenes gjeld har økt til hele 279 milliarder kroner. Kommunesektoren har nå hatt en årsvekst på over 10 prosent i 21 måneder i strekk. Aldri før har det vært registrert en så høy vekst over en så lang og uavbrutt periode. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Tidligere i dag la Sigbjørn Johnsen fram statsbudsjettet for 2011. Der kommer det fram at man forventer en fortsatt økning i offentlige utgifter.

Les alt om statsbudsjettet her!De siste tiden har kommunene fått stadig flere oppgaver og for å innfri forventningene har de stadig tatt opp mer og mer lån, ifølge Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS). Flere økonomer frykter nå kommunene vil brekke nakken på den voksende gjeldsbomba.

Gjeldsbombe De siste tallene fra SSB viser at kommunenes gjeld har økt til hele 279 milliarder kroner. Kommunesektoren har nå hatt en årsvekst på over 10 prosent i 21 måneder i strekk. Aldri før har det vært registrert en så høy vekst over en så lang og uavbrutt periode. Samlet er brutto gjeld drøyt 20 milliarder kroner høyere nå enn ved nyttår, skriver Kommunal Rapport.

- Jens Stoltenberg og regjeringen skyver problemene foran seg, sier sjefsøkonom Elisabeth Holvik i SpareBank1 til Dagbladet. Hun viser til at store deler av gjelden er tatt opp under veldig lavt rentenivå og at kommunene vil få problemer med å håndtere gjelda når renta øker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer