Gjeldsjegerne skal stoppes

Finanskjendiser håver inn millioner på å spekulere i kjøp av misligholdt personlig gjeld, og får kick av dårlige tider. Nå vil direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet ha en ny lovendring som kan stoppe virksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Først i år kommer gjeldsoppkjøperne under Kredittilsynets kontroll. Det holder ikke, mener forbrukerrådsdirektøren, som vil ta kontakt med Justisdepartementet:

- Skyldneren må ha forkjøpsrett til fordringen. Det vil begrense muligheten til å tjene store penger nærmest uten risiko, og dessuten gjøre bankene interessert i å få en dialog med kunden, sier Stalheim. Justisdepartementet har tidligere forkastet et slikt forslag.

Stalheim mener det blir for lett å bli rik på andre folks ulykke:

- Og de går sannsynligvis hardere på skyldneren fordi egeninteressen er så sterk.

Innretter seg

Oppkjøpsselskapene Olympia Capital og Aktiv Kapital eier fordringer for svimlende milliardbeløp, og det bare i personlige krav. Også Gjensidige NORs inkassodatter Lindorff er aggressiv i markedet. Lindorff Capital har allerede sikret seg konsesjon som finansieringsforetak som kan kjøpe opp fordringer også fra banker. Det samme har Olympia gjo rt.

Oppkjøpsselskapene skaper frykt hos gjeldsofre og motvilje hos forbrukermyndigheter. Men banker, kredittkortselskaper, bilfirma og kjente merkevarenavn griper begjærlig sjansen til å selge fordringer de har gitt opp.

Arkivskap med misligholdte lån etter bankkrisen for ti år siden - solgt av bankene for en brøkdel av pålydende - var starten på en lukrativ geskjeft. I dag skryter oppkjøperne av sin stadig voksende internasjonale virksomhet. Børsnoterte Aktiv Kapital har sikret seg gjeldskrav for hele 24 milliarder kroner. Siste oppkjøp er gjeldsporteføljen til Storebrand Finans.

- Vi er vel så store som Aktiv Kapital. Vi er i ni land, påpeker Olympia-sjef og medeier Per-Erik Åsmyr.

Amerikanske General Motors eier 34 prosent av Olympia Capital. Resten er eid av Åsmyr og London-baserte Haakon Korsgaard, som har slått seg opp på å kjøpe og inndrive gjeld.

Bak Aktiv Kapital står John Fredriksen og finanskjendisene Øystein Stray Spetalen og Jon H. Nordbrekken.

Mangler oversikt

Oppkjøperne jakter på store porteføljer med gjeld. Personer kan forfølges til graven. Firmaer kan slås konkurs, og da er det vanskeligere å kreve inn pengene. Kredittilsynet har ikke oversikt over oppkjøpsaktørene. Selskapene som var aktive før årsskiftet, har ut året å få ordnet opp.

- Vi konstaterer at det å kjøpe opp fordringer er god forretning. Disse foretakene måp vi få under tilsyn, sier underdirektør Wilhelm Mohn Grøstad i Kredittilsynet.

Det vakte oppsikt at MC-organisasjonen Bandidos hadde etablert selskapet Bandidos Kapital & Invest, Med loven i hånd kjøpte og inndrev den utestående krav. Endringer i lovverket sørger for at bare godkjente firmaer kan gjøre jobben.

- Likrøveri

Det er usmakelig å tjene seg rik på andres elendighet, mener Einar Wessel-Holst, advokat med fartstid blant annet i tidligere Fokus Bank.

- Dette er likrøveri. Det er som å ta de svak este i beina og riste dem til det faller ut mynter. Alle skal gjøre opp for seg, men det er ikke det det er snakk om her. Disse selskapene forfølger deg til siste slutt. De melker og melker, sier Wessel-Holst til Dagbladet.

- Når Stortinget endelig kom med sitt nye regelverk, var det mange år for seint. Loven har ikke tilbakevirkende kraft. Den gjelder ikke for de titusener som allerede befinner seg i arkivene til pengeinnkreverne.

Olympia-gruppen kjøpte etter bankkrisen misligholdte lån for en slikk og ingenting. Lånekundene fikk en ny profesjonell pengeinnkrever å forholde seg til. For Olympia var alt utover den summen selskapet hadde betalt for gjeldskravene, rein gevinst.

Olympia Capital hadde funnet sin gullgruve, og har siden levd godt på nedgangstider, boligkrakk og børssvingninger. Og når de gode tidene melder seg, kan folk betale sin gjeld - og fristes til å ta opp nye lån.

FORKJØPSRETT: - Skyldneren må ha forkjøpsrett til fordringen. Det vil begrense muligheten til å tjene store penger nærmest uten risiko, og dessuten gjøre bankene interessert i å få en dialog med kunden, sier direktør Per Anders Stalheim i Forbrukerrådet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer