Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Gjeldslette løser ikke fattige lands problemer»

Gjeldslette kan ikke i seg selv løse alle økonomiske problemer i de fattige land. Gjeldsletten vil bare bidra til å lempe på utenlandsgjelden, og det er ikke nok, hevder den såkalte Utstein-gruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utstein-gruppen er oppkalt etter Utstein kloster i Rogaland, der bistandsministrene fra Norge, Tyskland, Nederland og Storbritannia først kom sammen for å drøfte en samordning av sitt arbeid. I dag holdt gruppen et nytt møte i Praha.

Selv når og hvis de fattigste landene har fått avskrevet sin utenlandsgjeld, vil de stå igjen med en stor innenlands gjeldsbyrde, påpeker Utstein-gruppen.

- Det såkalte HIPC-initiativet er ikke noen patentløsning på problemene, framholdt Storbritannias bistandsminister Clare Short etter Utstein-gruppens møte i Praha. Mange av landene som får gjeldslette i henhold til HIPC, vil likevel bruke mer penger på nedbetaling av utenriksgjeld enn på utviklingsprogrammer innenlands, sa hun.

(NTB-DPA)