Gjeldsofre trues til bankran

Kriminelle tvinger nå gjeldsofre til å begå alvorlige forbrytelser. Flere uoppklarte ran på Østlandet de siste månedene skal ha blitt utført av mennesker som ikke ser noen annen utvei enn å debutere som ranere for å slette gjeld. Nekter de, henger dødstrusselen over dem og familiemedlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ett av tilfellene Dagbladet kjenner til, skal offeret ha hatt 65 000 kroner i gjeld. Mannen skal som mange tusen andre nordmenn ha latt seg friste til å oppta lån utenom de vanlige kanalene for låneopptak.

Slike lån blir ofte opptatt uten nevneverdig sikkerhet, og deles i mange tilfeller ut av personer i kriminelle miljøer eller med tilknytning til slike miljøer. Gjelden drives ofte inn av torpedoer.

Plutselig en dag fikk mannen følgende beskjed:

«I morgen har du å møte opp i Oslo sentrum på et gatehjørne. I en ventende bil vil du få hilse på to karer som vil hjelpe deg å slette gjelden din en gang for alle.»

Vanvittig plan

Sikker på at han skulle skremmes skikkelig eller i verste fall bli mørbanket for ikke å ha overholdt en betalingsfrist på en flere måneder gammel gjeld, møtte mannen opp.

Han satte seg inn i bilen og fikk straks vite at dette var siste mulighet for å innfri gjelden. Med renter var gjelden nå oppe i 65 000 kroner. Mannen var blakk og så ingen utvei.

- Vil du unngå problemer, kan du nå for siste gang hoste opp det du skylder, forklarte pengeinnkreverne i en forretningsmessig tone.

Truet

Før han fikk sagt noe om at han var helt blakk, fortsatte de to for ham ukjente mennene: «Hvis du ikke kan innfri gjelden, har vi klekket ut en rask måte å ordne opp på.»

Gjeldsslaven ble så forelagt det han først trodde var en fleip. Han skulle rane en bank. Attpåtil med våpen. Banken var allerede plukket ut av mennene. Mannen blånektet, men fikk til svar at de da ville gå løs på samboeren og barna hans.

- Hadde du ikke skyldt oss penger, hadde vi knertet deg. Men det er det liten vits i, ettersom du først skal hoste opp de pengene du skylder. Sånn sett er du heldig, fortalte mennene.

Bankranet

En halv time seinere - et lite stykke fra en bank i Oslo - skal mannen ha blitt sluppet av. Han var nå på vei til å debutere som raner. Etter det Dagbladet får opplyst, var han da utstyrt med et eller annet våpen.

Mannen skal så ha gått inn og ranet banken for et ukjent beløp. Med pengene i en pose skal mannen så ha stukket fra stedet. Han skal seinere ha overlevert utbyttet til mennene, som ventet et stykke unna i den samme bilen.

Mannen vil ikke opplyse hvor stort beløp han ranet banken for, eller eksakt hvilken bank det er snakk om.

Til kamerater skal mannen ha opplyst at banken var en Kreditkasse-filial i Oslo.

Etter det Dagbladet erfarer, er det snakk om ranet mot Kreditkassens filial på Helsfyr i Oslo. Ranet blir av politiet betegnet som brutalt utført.

Flere ran

Mannen skal også ha fortalt at de samme pengeinnkreverne kom med ranstrusselen overfor to andre menn. Den ene greide å få tak i de 40 000 han skyldte. Den andre skal ikke ha maktet dette, og måtte delta i et ran.

Om dette var et bank-, postkontor- eller storkioskran har Dagbladet ingen informasjoner om.

Prosedyren skal etter det Dagbladet erfarer være noenlunde lik hver gang: Pengeinnkreverne plukker ut banken, postkontoret eller storkiosken, gjeldsofferet blir deretter satt av i nærheten og må utføre alt på egen hånd.

I ett av tilfellene har raneren fått utlevert finlandshette, i andre tilfeller har han selv måttet improvisere med skjerf eller tørkle for å skjule sin identitet.

Ved ett tilfelle skal gjelds-innkreverne ha ventet like bortenfor ransstedet og overtatt utbyttet mens raneren måtte ta seg fra stedet på egen hånd. Ved et annet tilfelle skal de ha stått lenger unna og overtatt pengene.

Etter det Dagbladet erfarer er ingen av mennene anholdt av politiet.

Skulle gjeldsranerne bli tatt, vil pengeinnkreverne hevde at de ikke kjenner til mennene i det hele tatt. Ranerne er fullstendig overlatt til seg selv.

Raneren Dagbladet skriver om i dag, vil verken la seg avbilde ano-nymt eller gi konkrete opplysninger som knytter ham til ranet. Han ville heller ikke si noe om hva slags gjeld det var som satte ham i en slik situasjon. Mannen sier hans taushet skyldes «frykt for miljøet som kan skade ham».

På spørsmål om han ikke er redd for en dag å bli arrestert for ranet av politiet, svarer han: «Det ikke er så farlig.»

- Hadde du ikke skyldt oss penger, hadde vi knertet deg

RANER: Flere uoppklarte ran kan være begått av personer som er presset til det.