- Gjeldsrådgivere svindler gjeldsofre

En privat gjeldsrådgiver gjorde vondt verre for Paul og «Anne-Mette». Han tok fete honorarer og skal ha sendt trakasserende meldinger, mens gjelda bare økte.

LURT: Paul Reale er en av de mange som har tatt kontakt med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA). Han henvende seg til en gjeldsrådgiver i den tro at han skulle få hjelp til å få økonomien på fote. Rådgiveren tok seg fett betalt, og gjorde gjelda bare større. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
LURT: Paul Reale er en av de mange som har tatt kontakt med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA). Han henvende seg til en gjeldsrådgiver i den tro at han skulle få hjelp til å få økonomien på fote. Rådgiveren tok seg fett betalt, og gjorde gjelda bare større. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er utrolig at han kan holde på sånn uten å bli stoppa, sier Paul Reale.  

For ti år siden tok han kontakt med en privat gjeldsrådgiver for å få hjelp i en økonomisk krisesituasjon. Men hjelp fikk han ikke - bare et krav om 17 000 kroner for rådgivertjenester.  

Ved jul i fjor oppsøkte «Anne-Mette» (24) den samme gjeldsrådgiveren. Hun har nå anmeldt ham for seksuell trakassering.  

Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) advarer  mot «cowboy»-tilstander i gjeldsrådgivningsbransjen.  

- Det er ingen krav til å være gjeldsrådgiver, det er ingen klageinstanse eller tilsynsorgan, hvem som helst kan påta seg oppdrag. Fordi man ikke kan trekke tilbake noen godkjenning får svindlerne holde på, sier leder i GOA, Bengt Scheldt.  

17 000 kroner Da Paul Reale mistet jobben, og fikk store problemer med å holde tritt med regningene. Han tok kontakt med en gjeldsrådgiver, som på nettet omtaler seg som en «profesjonell gjeldsmekler som hjelper vanlige folk med gjeldsproblemer å betjene sin gjeld».

- Men jeg fikk ikke hjelp. Trekkene fortsatte, gjelda ble større, i tillegg skulle han ha masse penger, sier Reale.  

I alt kom et krav om 17 000 kroner for rådgiving og utsending av standardformulerte brev.

VIL RYDDE OPP: Stortingsrepresentant Thomas Breen fra Arbeiderpartiet er hos Gjeldsoffer-Alliansens kontorer i Oslo. Leder av GOA, Bengt Scheldt, viser frem dokumentasjon om falske rådgivere. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VIL RYDDE OPP: Stortingsrepresentant Thomas Breen fra Arbeiderpartiet er hos Gjeldsoffer-Alliansens kontorer i Oslo. Leder av GOA, Bengt Scheldt, viser frem dokumentasjon om falske rådgivere. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Jeg betalte 6-700 kroner til han, men da jeg fikk et krav på 10 000, nektet jeg å betale og truet med poltianmeldelse, sier Reale.  

Han er ikke alene:  

Anne-Mettes økonomiske problemer tårnet seg opp over tid. Hun har hatt en tøff oppvekst, og måtte tidlig klare seg selv. Hun bestemte seg for å få hjelp til å løse opp flokene. Hun fant rådgiveren på nett, og tok kontakt.   Det angrer hun på i dag.  

- Jeg var svak, og han visste å utnytte meg, sier hun. 

 Hun ønsker ikke å stå fram med navn og bilde fordi belastningen blir for stor.  

Trakassert I møtet med rådgiveren utviklet seg fra snakk om økonomi, til private, intime detaljer. Rådgiveren fortalte Anne-Mette at hun kunne betro seg til ham fordi han også var utdannet psykolog, og healer.

- Når man søker hjelp er man så langt nede. Jeg var godtroende, og det var så lett for meg å tro på røverhistoriene. Jeg føler meg dum nå, for jeg vet jo bedre enn som så, men det var et sårt tidspunkt for meg hvor jeg bare trengte hjelp. 

Ifølge 24-åringen tilbudte rådgiveren seg også å låne henne penger for å dekke inn et depositum for en leilighet. Etter det første møtet begynte 24-åringen å få sms'er fra mannen, som omtalte henne som "Angel", og fortalte at han hadde fått følelser for jenta. Han skal også ha sendt «fjernhealing» via SMS. 

- Rent vås

Den private gjeldsrådgiveren tilbakeviser på det sterkeste påstandene mot ham.

- Jeg gjorde en større jobb for henne, som hun ikke har betalt et rødt øre for. De pengene har jeg heller aldri krevd tilbake. Hun fikk låne penger av meg, og forsøkte å presse meg for mer. Da jeg sa nei, forsvant hun. Så kom hun tilbake med Gjeldsoffer-Alliansen og krevde å få tilbake dokumenter, forklarer mannen.  

Han erkjenner å ha sendt kvinnen meldinger.

- Jeg ser nå at jeg ikke burde ha gjort det.  

Mannen sier han aldri har hørt om Reale:

- Jeg har gått igjennom alle mine arkiver. Jeg har aldri hørt om han, sier han.

 I tillegg til trakasseringen, ble også Anne-Mettes pengeproblemer større: Rådgiveren tok ikke kontakt med kreditorene hennes, så gjelden bare økte i omfang.  

Etter et par måneder fikk Anne-Mette nok. Hun tok kontakt med Gjeldsoffer-Alliansen (GOA), som hjalp hun å avslutte kundeforholdet hos mannen, og slette gjelda hennes.  

- Svindler
- Denne mannen er en svindler, sier Bengt Scheldt, daglig leder hos GOA.

På deres kontor ligger bunker med papirer og dokumentasjon fra andre som har blitt lurt av den samme rådgiveren.  

I takt med at stadig flere nordmenn låner over evne, så øker antallet som annonserer at de er gjeldsrådgivere.  

På GOAs hjemmesider ligger en «svarteliste» over et titals rådgivere som lurer godtroende gjeldsofre. For trass i denne lista går folk i baret og lar seg lure, derfor etterlyser Bengt Scheldt en godkjenningsordning.  

Her får han politisk støtte fra Arbeiderparti-politikeren Thomas Breen. 

- Historier som dette viser må vi ta grep om gjeldsrådgivningen, sier Breen.  

- Vil ha konsesjonsystem

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, sier de har sett mange stygge rettssaker i gjeldsrådgiverbransjen.

Han bekymret for at bransjen kan få etablere seg uten kontroll. —Vi må forsøke å få den rein fra starten av, sier Jensen.

Han mener man må ta lærdom fra England, og ønsker å gå ett skritt lengre enn Breen — han mener det bør etableres et konsesjonssystem.

—Da kan tilsynsmyndigheter gå inn og ta tilbake konsesjonen. Innen bank og finans er alt konsesjonsbelagt, men når det dreier seg om gjeldsrådgivning, så er det fritt frem.

Han etterlyser også en bransjeorganisasjon for rådgiverne i Norge:

—Bransjeorganisasjoner har som regel en ambisjon om å holde kontroll med egne, sier Jensen.

Han mener et forslag til løsning kan være å lage et register i Brønnøysundregistrene hvor gjeldsrådgiverne må legge inn CV og dokumentere bakgrunnen sin.  

- Er det noen som er useriøse kan det klages inn til Brønnøysundregistrene som ekskluderer disse fra registeret. Det er viktig at dette ikke blir en autorisasjonskontor, det skal være så ubyråkratisk som mulig, forklarer Breen.  

- Det er ikke akseptabelt at kynikere skor seg på andres ulykke.

- Ikke kast deg ut i noe

- Vi har ingen spesielle synspunkter på privat gjeldsrådgivning. Men det er lurt å være kritisk, og ikke kaste seg ut i noe, spesielt hvis det koster penger. Da kan det gjøre problemene bare større.Vi anbefaler kundene å ta kontakt med banken. Banker kan være imøtekommende, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorgansiasjon.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer