Gjeldsslaver av å vente på NAV

Nordmenns kredittkortgjeld øker i takt med at NAV-utbetalingene uteblir.

BLAKK OG GRAVID: Tone Ødegården (27) har omtrent ikke penger til mat, og får ikke låne mer på kredittkortet. Hun er syk og gravid i fjerde måned. I en trang leilighet hun deler med samboeren, tilbringer hun mye av tiden mens hun venter på penger fra NAV.
BLAKK OG GRAVID: Tone Ødegården (27) har omtrent ikke penger til mat, og får ikke låne mer på kredittkortet. Hun er syk og gravid i fjerde måned. I en trang leilighet hun deler med samboeren, tilbringer hun mye av tiden mens hun venter på penger fra NAV.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  27-årige Tone Ødegården fra Nordberg i Oslo er en av dem som sliter med å tilbakebetale gjelda.

Hun lider av Crohns sykdom, en kronisk betennelse i mage-tarmsystemet, som gjør at hun ikke klarer å jobbe. Siden begynnelsen av mars har hun ventet på sykepenger fra NAV.

I denne tida har hun lånt penger av foreldre, overtrukket kredittkortet og brukt opp sparepengene sine. Allerede har inkassobrevene begynt å komme.
- Nå har jeg 20 000 kroner i gjeld, og har ikke engang råd til å kjøpe meg ordentlig mat, hvilket er ekstra ille når jeg er kvalm og gravid i fjerde måned, sier Ødegården, som var servitør fram til hun ble syk.

Ingen 17. mai-penger
NAV Forvaltning i Oslo opplyser at det vanligvis går en måned fra NAV får søknaden om sykepenger, til første overføring er gjort. Men målet er 14 dagers behandlingstid.

Det siste Ødegården fikk høre fra NAV var at hun antakelig må vente til juni før hun får penger.

Beate Sæther ved NAV i Oslo kan ikke forklare Dagbladet hvorfor Ødegården må vente så lenge på sykepengene sine.

- Vi kan bare uttale oss på generelt grunnlag, og kommenterer ikke enkeltsaker, sier hun.

Nedverdigende
- Det føles veldig nedverdigende å måtte spørre venner og familie om penger. Da de ikke kunne låne meg mer, ble eneste utvei et dyrt forbrukslån, sier Solveig Norum (58) fra Groruddalen i Oslo.

Hun er egentlig sekretær, men kan ikke jobbe på grunn av en revmatisk sykdom som har satt seg i alle ledd i kroppen.

Dagbladet har fått se en e-post hvor NAV bekrefter at Norum kvalifiserer til hundre prosent uføretrygd
.

Normalt skal det ta fire måneder å behandle en slik søknad. Nå har Norum ventet på penger i over sju måneder.

Gjeldsslave
I mellomtida har hun lånt 100 000 kroner fra venner og familie for å betale huslån og andre faste utgifter.

 Forbrukslånet hennes er foreløpig på 10 000 kroner, men stiger for hver måned ettersom hun ikke kan betale avdrag før NAV-pengene kommer.

- For meg blir dette er rent tap. Jeg kommer ut i et økonomisk uføre mens jeg venter på NAV-pengene, sier 58-åringen.

- Jeg har ikke engang råd til å ta trikken, og vet ikke hvordan jeg skal klare meg. Nå går det ikke lenger, sier hun fortvilt.

NAV Grorud vil ikke si hvorfor saksbehandlingen har tatt så lang tid.

FORTVILT: Solveig Norum (58) har ventet i over sju måneder på penger fra NAV. Hun ble så fortvilt at hun sendte brev til Jens Stoltenberg. Hun fikk til svar at brevet var oversendt Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
FORTVILT: Solveig Norum (58) har ventet i over sju måneder på penger fra NAV. Hun ble så fortvilt at hun sendte brev til Jens Stoltenberg. Hun fikk til svar at brevet var oversendt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Vis mer

- Bruker vet selv hvor saken står. Jeg vil ikke uttale meg om det, sier Lene Lied, avdelingsleder i NAV Grorud.

Norums situasjon er ikke unik. Dagbladet har snakket med flere personer som har måttet ty til kredittkort og forbrukslån fordi pengene fra NAV ikke dukker opp på konto.

Klarer ikke betale
De siste seks månedene har DnB NOR merket en økning i antall kunder som misligholder Mastercard-gjelda.

- Vi ser at flere har fått problemer med å gjøre opp for seg til rett tid. Dette gjelder særlig kunder som plutselig blir arbeidsledige eller syke, men også andre som får uventede endringer i livssituasjonen, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen.

SEB Kort som utsteder Diners club, Eurocard og enkelte MasterCard, har merket den samme tendensen.

- Fra andre halvår av 2008 har vi sett en økning i antall kunder som har problemer med å betale ned kredittkortgjelda. Jeg kan ikke tallfeste dette fordi informasjonen er konkurranseutsatt, men den foreløpige økningen er ikke dramatisk, sier informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg.

Hva mener NAV at folk skal gjøre mens de venter på penger?

Rådet fra Erik Oftedal, direktør for arbeid og aktivitet i NAV, er at du må gå på ditt lokale NAV-kontor og fortelle hvor ille ditt økonomiske ufør er blitt.

- Du bør kontakte et NAV-kontor før du finansierer daglige forbruk gjennom kredittkortlån, sier Oftedal.

Han presiserer at NAV har mulighet til å gi sosialstønad til de som venter på penger fra NAV. Hvem som får disse pengene og hvor store utbetalingene blir, skal vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Har du opplevd problemer med NAV, kontakt meg direkte på skh@dagbladet.no.