OPPSPINN: Politiet og sosialarbeidere fikk etter hvert mistanke om at «skoggutten Rays» historie var oppspinn. I fjor sommer ble han avslørt som løgner. Nå har han forklart hvorfor han diktet opp den utrolige historien. Foto: AP/Berlin Police Department
OPPSPINN: Politiet og sosialarbeidere fikk etter hvert mistanke om at «skoggutten Rays» historie var oppspinn. I fjor sommer ble han avslørt som løgner. Nå har han forklart hvorfor han diktet opp den utrolige historien. Foto: AP/Berlin Police DepartmentVis mer

Gjeldstrøbbel og en gravid eks-kjæreste lå bak løgnhistorien om «Skoggutten»

Skapte oppstyr ved å hevde at han hadde bodd i skogen i fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fantasifull historie om at han hadde vokst opp i sentraleuropeiske skoger skaffet i fjor Robin van Helsum (21) overskrifter i aviser verden over - blant annet i Dagbladet. Før politiet gikk ut offentlig og ba om hjelp, var navnet hans og identiteten ukjent, og han hevdet å bli kalt for «Ray».

Gjeldstrøbbel
Til tysk politi hadde han i følge The Times fortalt at han hadde bodd i skogen i fem år.
Historien var så utrolig at politiet hadde fattet mistanke om at noe ikke stemte, slik Dagbladet skrev i juni fjor.

Etter at politiet ba publikum om hjelp, ble det raskt avslørt hvem han egentlig var.

Ifølge den britiske avisa Daily Mail har han nå innrømmet at det var gjeldsproblemer og en gravid eks-kjæreste som fikk ham til å dikte opp historien.

- Faren død
Det var på sensommeren 2011 at gutten som nå er avslørt som Robin van Helsum dukket opp i Berlin. Han hevdet at moren var død i ei bilulykke flere år tidligere, at han ble kalt «Ray», og at han hadde overlevd i skogen sammen med sin far «Ryan».

Han hevdet at faren hadde dødd to uker før han dukket opp med den oppsiktsvekkende historien, og at han hadde begravet ham under noen steiner.

Men liket av faren var ikke å finne, og politiet og sosialarbeidere fikk etter hvert mistanke om at «Ray´s» historie var oppspinn.

- Noe rart
Et knapt år etter at han dukket opp, reagerte Thomas Neuendorf i Berlin-politiet på hvor lite interessert Ray var i å finne sannheten om sin egen identitet.

Han ba om hjelp fra publikum til å identifisere hvem den såkalte «Skoggutten» egentlig var.

- Det er noe rart med denne historien. Først snakket han bare engelsk, men det virker som at det ikke er morsmålet hans og at at han har lært det. Men ingen av våre spesialister har klart å slå fast hvor han kommer fra, sa Neuendorf i juni i fjor.

Det viste seg raskt at Neuendorf hadde all mulig grunn til skepsis.

Nødløgn
21-åringens løgner ble avslørt da politiet gikk ut med bilder og han ble gjenkjent av venner og familie.

Til den nederlandske avisa Algemeen Dagblad har han nå, et knapt år senere, gitt en forklaring på hvorfor han diktet opp historien: At han skyldte over 8000 euro i husleie og hadde søkt tilflukt i et herberge i Hengelo, skriver The Independent.

Da han oppdaget at en ekskjæreste var gravid, dro han til Berlin, men slapp opp for penger.

Så dukket han opp i offentligheten med sin bokstavelig talt utrolige historie, som han diktet opp for å slippe unna alle problemene.

- Hvis ikke ville de ha sendt meg tilbake til Hengelo, skal han ha forklart ifølge The Independent