Gjeldstyngede tjener på økt skatt

Politikerne vurderer å øke skatten. Det kan vise seg å bli gode nyheter for deg som sliter med høy gjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag betaler vi 28 prosent skatt på kapitalinntekter. Det er for lite, mener regjeringen, som kommer til å foreslå skjerpelser når budsjettet skal behandles til høsten. Hvor mye skatten foreslås økt er ikke kjent, trolig dreier det seg om et par prosentpoeng.

Det er dårlige nyheter for alle som har penger på bok eller lever godt på andre kapitalinntekter, men for gjeldstyngede kan forslaget bety en håndfull hundrelapper i spart skatt.

Større rentefradrag

Dersom regjeringen får flertall i Stortinget for høyere kapitalskatt, er norsk skattelovgivning slik at en samtidig er nødt til å skru opp rentefradraget. Øker kapitalskatten med et par prosentpoeng, ja, da vil rentefradraget øke tilsvarende.

Hvordan dette vil slå ut, vil selvsagt variere stort fra husholdning til husholdning.

Men noen vil tjene: En nyetablert familie med to millioner kroner i gjeld, bruker normalt mesteparten av lønna på å betjene lånene. Dersom vi forutsetter at lånerenta er seks prosent, betyr det at dagens rentefradrag reduserer skatten med 33600 kroner i året. Dersom rentefradraget øker med to prosentpoeng blir skattereduksjonen 36000. Ikke den store forskjellen kanskje, men 2400 kroner hjelper da litt. Er gjelda en million, blir forskjellen følgelig 1200 kroner i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer