HELLAS I KRISE: Demonstranter trosset regnet i Aten og viste sin motstand mot regjeringens økonomiske sparepakke. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIX
HELLAS I KRISE: Demonstranter trosset regnet i Aten og viste sin motstand mot regjeringens økonomiske sparepakke. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI/SCANPIXVis mer

Gjeldstynget Hellas rammet av storstreiker

Tusenvis av offentlig ansatte marsjerte gjennom Atens gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tusenvis av ansatte i offentlig sektor marsjerte onsdag gjennom gatene i Aten i protest mot regjeringens sparepakke. Hellas alvorlige gjeldsproblemer har også utløst hektisk møtevirksomhet i EU, som frykter at krisen skal spre seg.

De ett døgn lange proteststreikene mot de økonomiske innstrammingstiltakene ble innledet onsdag, og mange offentlige kontorer måtte stenge da personalet la ned arbeidet.

Landets største fagforbund for offentlig ansatte, med rundt 300.000 medlemmer, mobiliserte protestmøter i hovedstaden Aten og Hellas nest største by, Thessaloniki.

Press fra EU

Samtidig møtte den greske statsministeren George Papandreou Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris for å drøfte økonomisk politikk.

Regjeringen i Aten står under press fra de store EU-landene for å få underskuddet på det greske statsbudsjettet ned fra fjorårets 12,7 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) til under 3 prosent innen 2012.

EU frykter at Hellas ikke kan betjene statsgjelden sin, og at den greske gjeldskrisen skal spre seg til andre land i eurosonen med svake økonomier, som Spania og Portugal.

- Hellas er beredt til å ta alle nødvendig tiltak i bruk for å redusere underskuddet med 4 prosent i løpet av 2010 - altså til 8,7 prosent av BNP, lovte Papandreou i Paris.

Papandreou opplyste at regjeringen har overlevert sin plan for innstrammingstiltak til EU-kommisjonen.

- Vi vil sørge for at planen settes ut i livet, understreket han.

Tysk hjelp?

Tyskland vurderer ifølge Financial Times Deutschland om landet kan hjelpe Hellas ut av krisen.

- Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble er pådriver for en redningsplan, het det på forretningsavisens nettsider onsdag.

Schäuble vil ifølge avisen kartlegge mulighetene for både et tosidig gresktysk samarbeid om problemene og felles tiltak på EU-planet.

Dermed kan EU og Hellas unngå ydmykelsen ved å måtte be Det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp.

Nicolas Sarkozy og Tysklands statsminister Angela Merkel skal holde en felles pressekonferanse torsdag om krisen i Hellas.

Advarte fagforeningen

Statsminister Papandreou har advart fagbevegelsen mot å streike i en slik situasjon.

- Vår plikt er nå først og fremst å redde landets økonomi og å redusere gjelden. Samtidig må vi søke rettferdige løsninger som i størst mulig grad beskytter de lavtlønte og middelklassen, sier den greske regjeringssjefen.

Mange vanlige grekere er også motstandere av streiken

- Dette er siste sjanse for Hellas. Regjeringen må gjøre noe, hvis ikke ser framtidsutsiktene mørke ut, sier den 34 år gamle arkeologen Lina Kokinou.

- Så lenge den private sektoren lider så mye, bør ikke de offentlig ansatte komme med krav. De har jo trygge jobber og privilegier vi i den private sektoren bare kan drømme om, sier 60 år gamle Kalliopi Vlassi, som driver en kunstskole.

Papandreous regjering har varslet flere tiltak for å få Hellas ut av krisen, deriblant en skattereform og høyere pensjonsalder. Men markedene er skeptiske og frykter at fagbevegelsen vil slå tilbake alle forsøk på å redusere offentlige utgifter.


(©NTB)