ØKNING: I Norge utgjør råvareprisen bare 25 prosent av prisen på smykker. Likevel vil den nye rekorden gi noe dyrere priser også her hjemme. Bildet er fra Dubai. Foto: Hans Arne Vedlog
ØKNING: I Norge utgjør råvareprisen bare 25 prosent av prisen på smykker. Likevel vil den nye rekorden gi noe dyrere priser også her hjemme. Bildet er fra Dubai. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Gjeldsuro gir gullrekorder

Tidenes høyeste gullpris gir høyere priser på 17.mai-utstyret, konfirmasjons- og bryllupsgavene du skal kjøpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Prisen på gull på råvarebørsen i New York endte i dag på 1218,95 amerikanske dollar per unse.

Det er 70 cent mer enn den gamle rekorden, satt 3. desember i fjor - kulmineringen på en galopperende gullpris under hele finanskrisen.

I løpet av 3. januar 2008 ble den 28 år gamle rekorden brutt. Ikke siden 21. januar 1980 hadde prisen passert 850 amerikanske dollar per unse, som råvaren gull måles i.

Riktignok er dollaren kraftig svekket, men likevel, all uroen rundt gjelda i flere EU-land og usikkerheten rundt eventuelle tiltakspakker er årsaken til at en ny rekord ble satt i dag, melder Reuters.

SpekulererÅrsaken er at usikre spekulanter som vil trygge pengene i gullinvesteringer.

Det påvirker råvareprisen, som i neste rekke også vil påvirke prisen på varene du kjøper.

- Vi forsøker å holde prisene stabilt, men vi må jo også prise varene i butikken etter hva råvarene er kjøpt for. Hvor mye økningen utgjør er vanskelig å si, fordi det varierer fra butikk til butikk, sier administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i Norges gullsmedforbund.

StabiltDessuten er ikke råvareprisen det eneste som påvirker prisene på gullsmedvarer.

- Distribusjon og foredling er jo andre, viktige faktorer, og disse er mer konstante. Vi regner at råvareprisen bare utgjør om lag 25 prosent av prisen, og det er årsaken til at det er mulig for oss å holde prisene noenlunde konstant, forklarer Alfsen.

Alfsen mener prisøkningen dessuten ikke har vært så stor at den har gjort at folk kjøper mindre gull.

- For det første har vi en så god økonomi i Norge at folk fortsatt kan kjøpe gull, og dessuten har jo gull en langvarig verdi i seg selv.