Gjelsten avviser Berntsen-utspill

Konsernsjef i Aker RGI, Bjørn Rune Gjelsten, tar kritikken fra Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt alvorlig, men avviser utspillet fra Ap-veteran og tidligere Aker-arbeider Thorbjørn Berntsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berntsen anklaget i går selskapets majoritetseier, Kjell Inge Røkke, for å ivareta egne interesser framfor selskapets. Berntsen ga også Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt full støtte for oppgjøret han tok med Aker RGI-ledelsen på den ekstraordinære generalforsamlingen fredag.

Større og større...

- Til Berntsen vil jeg si: Jeg forstår hans prinsipielle utspill om størrelsen på utbyttet til våre aksjonærer. Jeg vet jo hvor han kommer fra. Men hans utsagn om at vi ikke har vært ansvarlige industrielle eiere, tar jeg avstand fra, sier Gjelsten.

- På de to årene vi har drevet Aker, har for eksempel olje- og gassvirksomheten alene større omsetning og større verdier enn gamle Aker hadde for to år siden. Bare det siste året er det blitt 5000 flere medarbeidere i Aker-systemet. Vi har gått fra 20 milliarder i omsetning til over 30. Vi har også i mellomtida skapt en av verdens ledende skipsbyggingsgrupper med fundament i Norge, med 37 skip i ordre. Vi produserer bokstavelig talt et skip hver 14. dag.

Ansvar bevisst

- Berntsen peker også på deres lederstil, at dere skiller dere fra den klassiske næringslivsledertypen.
- Jeg registrerer det. Men vi er oss vårt industrielle ansvar bevisst. Vi har tross alt eid norske industribedrifter i mange år før vi kom inn i Aker, og de har utviklet seg positivt. Ellers har vi vært oss sjøl, enten vi går Birkebeineren eller kjører racerbåt.

- Men vi ønsker Berntsen hjertelig velkommen til oss for en gjennomgang av selskapets drift, slik at hans framtidige vurderinger av selskapet kan bygge på fakta, sier Gjelsten.

Grundig behandling

Folketrygdfondets direktør, Tore Lindholt, anklaget selskapet for brudd på aksjeloven, forfordeling av aksjonærer og tapping av selskapets verdier.
- Vi tar Lindholts utspill på alvor. Vi føler at vi har foretatt en grundig behandling av de spørsmål han reiser innad i Aker RGI, både i administrasjonen, i styret og i bedriftsforsamlingen.