Gjelstens luksusproblem - Hvordan bruke 200 mill.?

Konsernsjef Bjørn Rune Gjelsten oppfordrer alle andre næringslivstopper som holder på å jobbe livet av seg, til å ta en pause. Selv skal han bruke et halvt år på å løse luksusproblemet: Hvordan bruke over 200 millioner kroner best mulig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aker RGI-sjefen brukte en av de første fritimene til å snakke ut om sin nye livssituasjon i Redaksjon 21 på NRK i går kveld. Etter sending utdypet han avgjørelsen overfor Dagbladet. Gjelsten skal slappe av, og blant annet tilbringe mye tid på det 1000 kvadratmeter store hytteanlegget i Hafjell ved Lillehammer. Selv om han fortsatt er konsernsjef og skal ha daglig kontakt med selskapet.

- Jeg har snakket med noen næringslivledere som har gjort det samme, og de anbefaler det. Jeg tror at svært mange som lever med et stort press på seg til daglig, vil ha godt av å ta seg mer fri. Du kan godt si at jeg oppfordrer alle andre i min situasjon til å gjøre det samme, sier Gjelsten.

Samtidig avviser han påstandene om at det er misnøye med lederstilen som har tvunget ham til å trappe ned.

- Vi har slanket administrasjonen fra 50- 60 til cirka 20, og da er det selvfølgelig mange såre følelser blant dem som ikke har fått være med videre.

- Så etter din mening finnes det ingen i konsernledelsen som er misfornøyd med din lederstil?

- Nei, absolutt ikke.

Gjelsten sier uoppfordret at han har det aller beste forhold til Kjell Inge Røkke, hans nære venn og samarbeidspartner gjennom tretti år.

- Vi har kanskje et nærere forhold enn noen gang.

Mye støy

- Har du sviktet som konsernsjef?

- Nei, men det har vært en periode med mye støy rundt selskapet. Jeg har blant annet brukt mye energi på Folketrygdfondet, ja, uforholdsmessig mye tid på den type aktiviteter og for lite tid sammen med mine partnere på å utvikle forretning. Når jeg kommer tilbake etter å ha ladet batteriene, kan jeg bruke mer tid på det.

- Er ikke det en innrømmelse av at du har gjort noen feil?

- Nei. Aker RGI har vært i en ekstrem situasjon i forhold til media og som frontfigur måtte jeg bruke mye ressurser på ikke-verdiskapende virksomhet.

- Kan du garantere at du er tilbake på samme måte som i dag om et halvt år?

- Ja, det er ambisjonen i dag, men livet er dynamisk og mye kan skje på et halvår.

Skylder familien

Dermed signaliserer Gjelsten at han også kan finne på å gjøre noe annet. Grunnen er at Gjelsten, etter å ha solgt aksjene sine i Aker RGI til Røkke, sitter med vel 200 millioner kroner som han ikke har bestemt retningen på.

- Plutselig sitter jeg med en stor personlig formue som jeg skylder familien min og meg selv å forvalte på en best mulig måte. Fram til nå har ikke mine egne interesser skapt konflikt fordi pengene alltid har vært investert i selskapet.

Men nå sier det seg selv at jeg ikke kan springe rundt i markedet med et par hundre millioner samtidig som jeg er konsernsjef i Aker RGI. Nå må jeg blant annet vurdere om jeg skal sette andre til å forvalte formuen, sier Gjelsten.

STOR FORMUE: - Jeg har en stor personlig formue som jeg skylder familien min og meg selv å forvalte best mulig, sier Gjelsten.