Gjelstens nye liv

HAFJELL (Dagbladet): En sliten Bjørn Rune Gjelsten bestemte seg for en pause da han ikke klarte å være effektiv i jobben. Nå er humøret og comeback-lysten tilbake for fullt, sier næringslivstoppen, som karakteriserer vennen Kjell Inge Røkke som en fantastisk partner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter Bjørn Rune Gjelsten på hytta i Hafjell. Her er Egil Drillo Olsen, og selvsagt også Kjell Inge Røkke. Men det er ikke de to det handler om denne gang. Det handler om Bjørn Rune Gjelsten.

I september bestemte han seg for å ta et hvileskjær fra den hektiske jobben som konsernsjef i Aker RGI. Nå er han mer opptatt av å reflektere over verdiene i livet.

Bjørn Rune Gjelsten har gått mer enn 100 mil på ski i vinter og har ikke tenkt å gi seg med det.

-Jeg liker meg godt i Hafjell, men jeg har også vært nesten daglig på kontoret i Oslo, o g deltatt i styremøter en til tre ganger i uka, sier han.

Viktig beslutning

-I vinter har jeg fått anledning til å ta langhelger her i hytta på Hafjell. Jeg har brukt tid til å tenke gjennom mange ting, og lært at det er viktig å sette mer pris på hverdagen. Jeg vil oppleve glede over resultater før vi jager videre mot nye mål.

-Flere ledere jobber like hardt som jeg har gjort. De burde også unne seg en slik sabbatperiode. Det er sunt.
-Nå har jeg kommet meg til hektene igjen, både fysisk og mentalt. Lysta til å jobbe stiger. Om noen uker skal jeg ta en viktig beslutning, sier Gjelsten, mens han skuer utover skogene i Hafjell og mater setteren Sara med sjokolade etter en tre mil lang skitur.

Blir i Aker RGI

De sitter i en av de store og godt utstyrte stuene i den mye omtalte hytta.

-Et av alternativene er å fortsette som konsernsjef i Aker RGI, et konsern som blir veldig spennende i tida som kommer. Nå skal det drives slik vi gjorde i gamle RGI, mer dynamisk og verdiskapende. Det er positivt at Kjell Inge flytter hjem, noe han har planlagt og ønsket lenge. Hvis jeg velger å fortsette som konsernsjef, må andre forvalte størsteparten av min private kapital.

-Et annet alternativ jeg vurderer, er å forvalte alle mine verdier selv, og fortsette å ha styreverv i Aker RGI, og eventuelt datterselskapene, for å sikre kontinuitet der.

Gjelsten har solgt aksjer for rundt 300 millioner kroner til Kjell Inge Røkkes selskap TRG og ga samtidig sin nære venn en selgerkreditt for deler av beløpet for en god markedsrente.
Gjelsten vil ikke røpe hvor store verdier han er god for i tillegg til verdiene av Aker-aksjene.

-Jeg er helt oppriktig når jeg sier at det er vanskelig å bestemme seg for hva jeg skal gjøre i framtida. Nå har jeg passert 40 år og kan ikke fortsette med det samme kjøret over lang tid slik jeg har gjort sammenhengende fra jeg kom ut i arbeidslivet. Jeg har alltid vært daglig leder i de selskapene jeg har jobbet i, og har ikke tatt meg tid til å glede meg spesielt over hverdagen.

To alternativer

-Du har alltid hatt aksjer i de selskapene du har ledet?
-Ja, jeg mener det har vært motiverende. Det vil bli rart å lede Aker RGI uten å ha egne aksjer.

-Du kan kjøpe aksjer i det nye selskapet Røkke skal etablere som eierselskap for Aker RGI-aksjene?
-Ja, det er ikke noe formelt i veien for det, men den løsningen har ikke vært tema. En annen mulighet er å kjøpe seg inn i datterselskapene, som for eksempel Aker Maritime, som er i ferd med å komme tilbake etter en svært tøff periode. Vi satser også på å komme i posisjon for å bli selvstendig oljeprodusent eller gjennom partnerskap med større oljeselskaper.

-Du har nesten alltid jobbet i partnerskap med Kjell Inge Røkke?
-Mitt private vennskap med Kjell Inge har vart siden jeg var ti og han var åtte år. Vi har samarbeidet om forretninger i mer enn 15 år. Hvis jeg fikk muligheter til å gjøre ting på nytt, ville jeg valgt nøyaktig det samme. Det har vært fantastisk givende å være partner med ham.

-Hvilke krav vil du stille til Røkke for å fortsette som konsernsjef?
-Jeg har selvsagt noen krav, men de kan jeg ikke snakke om.

-Hvordan skal Aker RGI utvikles videre?
-Ledelsen i Aker RGI driver nå en strategidiskusjon som skal konkluderes i vinter. Jeg tror dere skal få se at Aker RGI vil fortsette med tradisjonell industri. I tillegg er det klart at vi må begynne å posisjonere oss i forhold til en rekke nye vekstindustrier. Kjell Inge er langsiktig og vil fortsette å være en aktiv industriell aktør i Norge og i områder av verden der vi kan ta motsykliske posisjoner, der vi ser et stort vekstpotensial, sier Bjørn Rune Gjelsten.

SPORTSLIG: Sammen med setteren Sara har Bjørn Rune Gjelsten tilbakelagt mer enn 100 mil på ski i vinter.
HVERDAGSFILOSOF: -Jeg har kommet til hektene igjen, både fysisk og mentalt, sier Bjørn Rune Gjelsten.