- Gjelstens sykehus ville blitt dyrere for fellesskapet

- Husleie er dyrere enn renter, framholder statsminister Stoltenberg - og får støtte fra økonomiekspert.

IKKE INTERSSERT I Å LEIE: Statsminister Jens Stoltenberg har ikke lyst til å leie Bjørn Rune Gjelstens foreslåtte sykehusbygning i Molde. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
IKKE INTERSSERT I Å LEIE: Statsminister Jens Stoltenberg har ikke lyst til å leie Bjørn Rune Gjelstens foreslåtte sykehusbygning i Molde. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forklarer fredag hvorfor han mener det er en dårlig idé å la private bygge ut sykehus: - Husleie er dyrere enn renter.

Også økonomiprofessor Bjarne Jensen synes det er en dårlig idé å la Bjørn Rune Gjelsten bygge nytt sykehus i Molde for så å leie det ut til Helse Midt-Norge, melder NRK.

- Vi som er skattebetalere, må jo betale leiekostnadene. I det ligger den høyere finansieringskostnaden. Så dette er meningsløst for en rik norsk stat, sier Jensen, som er professor ved Høgskolen i Hedmark. Han mener avtalen ville vært langt bedre for Gjelsten enn for staten.

Også statsministeren mener skattebetalerne ville vært taperne i en avtale med Molde-investoren.

- Det er dyrere for fellesskapet at vi betaler høy husleie enn at vi betaler renter og avdrag på bygg vi eier selv, sier Stoltenberg.

Gjelsten selv gjorde det fredag klart at han er ferdig med sykehussaken. Allerede kort tid etter at tilbudet hans ble kjent, var Helse- og omsorgsdepartementet ute og avviste at en løsning med såkalt offentlig-privat samarbeid (OPS) om bygging av nytt sykehus var aktuelt.

- Nå har det kommet en avklaring på utspillet. Regjeringen gjør det klart at den ikke ønsker privat kapital og initiativ, siden man ikke vil øke gjeldsgraden i Helse Midt-Norge. Da er det ikke aktuelt for oss å bruke mer ressurser og tid på prosjektet, sier Gjelsten til NRK.

(NTB)

VILLE BYGGE: Bjørn Rune Gjelsten ville bygge ny sykehusbygning i hjembyen Molde. Staten skulle drive og leie sykehuset. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
VILLE BYGGE: Bjørn Rune Gjelsten ville bygge ny sykehusbygning i hjembyen Molde. Staten skulle drive og leie sykehuset. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer