Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjemmer håndgranater, smugler pistoler, skjuler narkotika og hvitvasker penger

Kvinnene som hjelper mafiaen.

ADVARER: Kriminalleder og visepolitimester Hans Halvorsen i Oslo-politiet sier de  ofte etterforsker de kriminelles koner og kjærester. Han advarer kvinner mot å bli en del av de kriminelle gjerningene, da de fort kan få straffeansvar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
ADVARER: Kriminalleder og visepolitimester Hans Halvorsen i Oslo-politiet sier de ofte etterforsker de kriminelles koner og kjærester. Han advarer kvinner mot å bli en del av de kriminelle gjerningene, da de fort kan få straffeansvar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnene i de kriminelle miljøene blir langt sjeldnere mistenkt, pågrepet og dømt enn mennene. Likevel bidrer de på flere måter til at kriminelle forhold utføres, både bevisst og ubevisst. Den svenske avisa Expressen har kartlagt hvordan kjærestene, konene og andre kvinnelige slektninger hjelper sine menn i organiserte kriminelle miljøer. De gjemmer håndgranater i garderoben, smugler automatvåpen på bussen og oppbevarer narkotika i kjelleren, slår avisa fast.
- De absolutt tøffeste kvinnene jeg har truffet har også hatt en relasjon til de verste kriminelle menn vi har, sier spaningsleder Bo Lundqvist i politiet i Malmö til avisa.

- Står som eiere Bo Lundqvist jobber med kriminalitet i de tyngste kriminelle miljøene. Han mener synet på kvinnenes rolle i forbrytersammenheng ofte er naivt.

- Når vi snakker om den tunge organiserte kriminaliteten og såkalte livsstilskriminelle, vil jeg påstå at det i all hovedsak ikke finnes en kvinne i miljøet som ikke vet hva som foregår. Og med jevne mellomrom rammer det dem også, sier han.

SMUGLER STOFF: ifølge politiet brukes kvinner til å smugle narkotika over landegrensene. Politet mener kvinnene i de kriminelle miljøene ofte ikke er så uskyldige som de utgir seg for å være. Foto: Polisen / Expressen
SMUGLER STOFF: ifølge politiet brukes kvinner til å smugle narkotika over landegrensene. Politet mener kvinnene i de kriminelle miljøene ofte ikke er så uskyldige som de utgir seg for å være. Foto: Polisen / Expressen Vis mer

- De får stå som eiere av foretak, kriminelle aksjoner planlegges hjemme hos dem, eller de står registrert som eiere av for eksempel en bil. Det kan også handle om å stå som innehaver av en bankkonto eller noe liknende som brukes i forbindelse med kriminalitet, sier han.

Expressens gjennomgang av hendelser det siste året der kriminelle og deres kvinner har vært innblandet, viser at konsekvensene for kvinnene som regel er mindre enn for mennene. En del blir aldri mistenkt for noe kriminelt, til tross for at de for eksempel har oppbevart sprengstoff i sin egen garderobe, skriver avisa. Andre kvinner dømmes til kortere fengselstraffer for liknende saker.

Oslo-politiet advarer Politiet i Oslo kjenner godt til fenomenet.

FAMILIEN DØMT: I den omfattende Rasool-saken fra 2010 ble mange av familiemedlemmene, inkludert moren i familien, dømt for heleri. Retten mener familien boltret seg med blant annet biler, merkeklær og smykker - som denne Rolexen i gull. Foto: Politiet
FAMILIEN DØMT: I den omfattende Rasool-saken fra 2010 ble mange av familiemedlemmene, inkludert moren i familien, dømt for heleri. Retten mener familien boltret seg med blant annet biler, merkeklær og smykker - som denne Rolexen i gull. Foto: Politiet Vis mer

- Dette gjelder ikke bare i de organiserte kriminelle miljøene, men også innen finansmiljøet og den økonomiske kriminaliteten, sier kriminalsjef og visepolitimester i Oslo-politiet, Hans Halvorsen, til Dagbladet.

Han sier de stadig ser eksempler på at de kriminelles mødre, søstre, koner, kjærester eller samboere blir brukt i kriminaliteten. Det kan for eksempel være at eiendom, kjøretøy eller andre verdisaker er registrert i deres navn, men egentlig stammer fra kriminell virksomhet.

- Det er helt naturlig for oss å se nærmere på de som har en relasjon til den kriminelle når vi etterforsker. For de kriminelle handler det stort sett om penger og de bruker alle midler for å nå målet. Vi har det høyt i bevisstheten og ser på miljøet rundt den kriminelle når vi går etter penga, som er en viktig del av vårt arbeid, sier Halvorsen og trekker fram den såkalte Rasool-saken (se egen sidesak) som eksempel.

Visepolitimesteren ber samtidig kvinner tenke seg godt om før de involverer seg med kriminelle.

SPRENGSTOFF I SKAPET: Kjæresten til MC-mannen David Wretefelt i Arboga oppbevarte blant annet denne hjemmelagde granaten i sitt klesskap. I mars i år fant politiet sprengstoffet. Foto: Polisen / Expressen
SPRENGSTOFF I SKAPET: Kjæresten til MC-mannen David Wretefelt i Arboga oppbevarte blant annet denne hjemmelagde granaten i sitt klesskap. I mars i år fant politiet sprengstoffet. Foto: Polisen / Expressen Vis mer

- Det er hvert enkelt sitt ansvar å tenke gjennom hvem man ønsker å ha med og gjøre. Mange kan raskt bli en del av saken og bli siktet og senere domfelt for medvirkning eller få en helerisak mot seg, sier han.

Tar hele skylda - Det finnes en oppfatning om at mannen alltid er pådriveren, og sånn er det antakelig også. Det innebærer ikke at kvinnen manglet anledninger eller muligheter for å trekke seg ut, sier Bo Lundqvist og gir et eksempel:

- Om to personer blir tatt i bil med narkotika eller våpen, skal begge straffes. Men dersom den ene av de to er en kvinne, så har hun av en eller annen grunn en tendens til å forsvinne fra handlingen.

I noen av lovbruddene Expressen har sett på har mannen tatt på seg hele skylda, og kvinnen sluppet uten straff.

- Hverdagslig logistikk Antropolog og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Inger-Lise Lien, mener kvinner som hjelper mafiaen som regel har en personlig relasjon til mennene som er med der.

- Som kvinne sørger man gjerne for den hverdagslige logistikken rundt mennene - mat og klær, sier Lien til Dagbladet.

BRUKTE SAMBOERS NAVN: I forbindelse med rettssaken om bombinga av Bandidos' lokale i Drammen i 1997 kom det fram at daværende Hells Angels-sjef Torkjell "Rotta" Alsaker hadde registrert eiendommer, båt og andre kjøretøy på sin samboer. Foto: NTB arkivfoto
BRUKTE SAMBOERS NAVN: I forbindelse med rettssaken om bombinga av Bandidos' lokale i Drammen i 1997 kom det fram at daværende Hells Angels-sjef Torkjell "Rotta" Alsaker hadde registrert eiendommer, båt og andre kjøretøy på sin samboer. Foto: NTB arkivfoto Vis mer

Hun understreker at hun ikke har studert kvinnenes rolle i mafiaen i Norge.

- Noen kvinner som er gift med disse mennene er ulykkelige og fortvilet, og noen blir banket opp. Andre kvinner, som er glad i mennene sine, besøker dem i fengsel, bringer med mat, gir omsorg osv. Så finnes det mødre og kjærester som - samtidig som de forsøker å få mennene ut av miljøet - velger å ta vare på dem, sier Lien.

Gjemmer penger og våpen I Sverige har flere MC-klubber en intern rangering av kvinnene, der kjærestene og konene til høytstående medlemmer rager på toppen - mens unge kvinner kan «brukes og kastes» på fest.

- Det finnes en brutal virkelighet, der ofte berusede og narkopåvirkede menn utnytter kvinner, sier kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki til Expressen.

- Kvinnene gjemmer unna penger og våpen, og smugler dop til MC-fester, hevder professoren.

Fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, mener hierarkiet i det norske MC-miljøet ikke er like markant, men at enkeltsaker viser holdningene til enkelte MC-klubbmedlemmer.

SMUGLET FRA NORGE: Venninna til den beryktede gjenglederen Mahad Gududow var ifølge retten i 2008 med på å smugle dette automatvåpenet fra Norge til Sverige.  Foto: Polisen / Expressen
SMUGLET FRA NORGE: Venninna til den beryktede gjenglederen Mahad Gududow var ifølge retten i 2008 med på å smugle dette automatvåpenet fra Norge til Sverige. Foto: Polisen / Expressen Vis mer

- Det vi kan si er at MC-gjengene i stor grad setter klubben foran kjærester og koner. Det er viktigere med brødreskapet enn ektefelle og kjærester, sa Borge til Dagbladet tidligere i høst.

Expressen har flere ganger de siste månedene fortalt om kvinners rolle i den organiserte kriminaliteten. Kvinnene slipper sjeldent inn i den innerste kjernen av gjengen, men avisa mener deres granskning viser at kvinnenede påfallende ofte kommer i tilknytning til tung kriminalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!